Stop 47НД (47НД-VI)
Oznaczenia
| Nazwa |
Wartość |
| Oznaczenie GOST cyrylica |
47НД |
| Oznaczenie GOST łaciński |
47HD |
| Transliteracji |
47ND |
| Chemicznych elementów |
47NiД |
| Nazwa |
Wartość |
| Oznaczenie GOST cyrylica |
47НД-ВИ |
| Oznaczenie GOST łaciński |
47HD-BI |
| Transliteracji |
47ND-VI |
| Chemicznych elementów |
47NiД-ВIr |
Opis
Stop 47НД zastosowanie: do zrosty z delikatnym szkłem marek С93−4, С93−2, С95−2, С94- 1, С90−1, С90−2, itp.; do łączenia z ceramiką i слюдой do sprężyn hermetycznych kontaktów.
Uwaga
Stop ze średnią ТКЛР.
Stop z ТКЛР (9,0−11,0)·10-6 stopni-1 w przedziale temperatur od minus 70 do + 440 °C z, wysokiej przepuszczalności i indukcją nasycenia 1,4 T.
Standardy
| Nazwa |
Kod |
Standardy |
| Klasyfikacja, nomenklatura i ogólne normy |
В30 |
GOST 10994-74 |
| taśmy |
В34 |
GOST 14080-78, TU 14-1-4312-87 |
| stop z drutu stalowego |
В73 |
GOST 14081-78 |
| Metale i wyroby z metali |
В32 |
GOST 14082-78, TU 14-11-245-88 |
| Blachy lub taśmy |
В33 |
TU 14-1-3727-84 |
| Wykroje. Kęsy. płyty |
В31 |
TU 14-1-3904-84 |
Skład chemiczny
| Standard |
C |
S |
P |
Mn |
Si |
Ni |
Fe |
Cu |
| GOST 10994-74 |
≤0.05 |
≤0.015 |
≤0.015 |
≤0.4 |
≤0.3 |
46-48 |
Resztę |
4.5-5.5 |
Fe - podstawa.
Właściwości mechaniczne
| Przekrój, mm |
σB, Mpa |
d4 |
| Taśma walcowana na zimno ze stopu marek 47НД; 47НД-VI według GOST 14080-78 w stanie dostawy |
| 0.3-2.5 |
490-610 |
≥23 |
| 0.02-2.5 |
≤930 |
- |
Opis symboli mechanicznych
| Nazwa |
Opis |
| Przekrój |
Sección |
| σB |
Wytrzymałość na rozciąganie |
| d4 |
Wydłużenie po zerwaniu |
Cechy fizyczne
| Temperatura |
r, кг/м3 |
a, 10-6 1/°С |
| 20 |
8200 |
- |
| -100 |
- |
109 |
| -80 |
- |
109 |
| -60 |
- |
108 |
| -40 |
- |
106 |
| -20 |
- |
105 |
| 100 |
- |
102 |
| 200 |
- |
99 |
| 300 |
- |
98 |
| 400 |
- |
99 |
| 500 |
- |
104 |
| 600 |
- |
114 |
| 700 |
- |
122 |
| 800 |
- |
129 |
Opis fizycznych symboli
| Nazwa |
Opis |
| Е |
Moduł normalnej elastyczności |
| l |
Współczynnik przewodzenia ciepła |
| a |
Współczynnik rozszerzalności liniowej |
Technologiczne właściwości
| Nazwa |
Wartość |
| Temperatura punktu przegięcia |
≥420 °C |