Cyna do samowara Tula
Kto nie słyszał o wyjątkowym самоварном produkcji w Tule. Rodzaj urządzenia do przygotowywania kawy produkowane tutaj stało się prawdziwą wizytówką regionu, która znana jest nie tylko do pomieszczeń domowych, ale i daleko za granicą. A tea party aromatycznej napoju przygotowanego za pomocą samowar stało się prawdziwą kulturalną tradycją. Produkcja tego urządzenia ma swoje cechy charakterystyczne i indywidualne cechy, a także różni się dość dużą złożonością. Początkowej przedmiotu do niezwykłego «czajnika» zawsze służyła miedziana puste tuleja, która najpierw była pokryta cyną, w swojej części wewnętrznej, a następnie starannie полировалась i została innych rodzajów obróbki mechanicznej. W następnym etapie przygotowane ciało samowar комплектовалось uchwytami, kranikiem i kilkoma innymi elementami. Na ostatnim etapie uchwyty produktu odżywiali się specjalnymi drewnianymi okładki, które zwiększą komfort korzystania z urządzenia i uchroniła ręce od gorącej metalowej części. Po ostatecznej budowy i czyszczenia wszystkich elementów konstrukcyjnych przyszła pora dekoracji powierzchni тульского samowar. Najczęściej dekoracja obejmowała ręcznie malowane lub bogate inkrustacje. Nietypowa konstrukcja prostego narzędzia do herbaty переводило go z urządzeń kuchennych w prawdziwe dzieło sztuki. Obecnie technologia wytwarzania tego produktu kilka zmieniła się i zrobiła proces technologiczny mniej czasochłonne. Na przykład, z klepkami zastąpiły spawane operacji, a wiele produkcyjne переделы są w pełni zautomatyzowane. Jednak kolejność zadań produkcja nie obniżyło znaczenie unikalnego тульского czajnika. Praktycznie każdy turysta kupuje taki upominek na pamiątkę wizyty w Rosji. Przy okazji krajowych użytkownicy nadal korzystają z samowar z jego przeznaczeniem, bo aromatyczny napój przygotowany w nim, nie ma żadnego porównania z herbatą заваренным zwykły czajnik elektryczny. Ciekawe, że prototyp samowar było specjalne urządzenie chińskiej produkcji. Napędzany miał komora pieca, dla podtrzymania ognia i był używany na wschodzie, jak do parzenia herbat, jak i do gotowania. W Rosji pierwsze самовары, też używane jako przenośne kuchnie, w ramach targów placach, w czasie wielkich festynów ludowych.