GOST 4.439-86
GOST 4.439−86 System wskaźników jakości produktów (СПКП). Odlewy. Nazewnictwo wskaźników
GOST 4.439−86
Grupa Т51
MIĘDZYPAŃSTWOWY STANDARD
System wskaźników jakości produktów
ODLEWY
Nazewnictwo wskaźników
Product quality index system. Castings. Index nomenclature
OKP 41 1000
Data wprowadzenia 1987−07−01
Rozporządzeniem Państwowego komitetu ZSRR według standardów od 24 czerwca 1986 r. N 1716 termin wprowadzenia zainstalowana z 01.07.87
REEDYCJA.
Standard określa zakres podstawowych wskaźników jakości odlewów, które mają zostać włączone do opracowywane i пересматриваемые standardy na odlewy, i KU.
1. NAZEWNICTWO WSKAŹNIKÓW
1.1. Nazewnictwo wskaźników jakości odlewów przedstawiono w tabeli.1.
Tabela 1
Nazwa wynik jakości |
Oznaczenie wskaźnika jakości |
Nazwa характеризуемого właściwości | |
1. KLASYFIKACJA WSKAŹNIKÓW | |||
1.1. Marka stopu |
MS | - | |
1.2. Klasa dokładności |
TK |
- | |
1.3. Grupa trudności |
TOS |
- | |
1.4. Masa odlewu, kg |
- | ||
1.5. Wymiary gabarytowe, mm |
|||
2. WSKAŹNIKI DOCELOWE | |||
2.1. Wytrzymałość na rozciąganie, |
Wytrzymałość | ||
2.2. Granica plastyczności, |
To samo | ||
2.3. Wydłużenie, % |
Plastyczność | ||
2.4. Względne zwężenie, % |
To samo | ||
2.5. Udarność, kj/m |
Odporność na pękanie przy uderzeniu | ||
2.6. Górna granica twardość, HB |
Skrawalność, odporność na ścieranie | ||
2.7. Dolna granica twardość, HB |
Skrawalność, odporność na ścieranie, odporność na mechaniczne uszkodzenia powierzchni | ||
2.8. Nierównomierność twardości |
Równomierność zużycia | ||
2.9. Mikrostruktura |
Eksploatacyjne i mechaniczne | ||
3. WSKAŹNIKI OSZCZĘDNEGO KORZYSTANIA Z METALU I TECHNOLOGICZNOŚCI | |||
3.1. Zasiłki na obróbkę, mm |
Pracochłonność przy obróbce mechanicznej | ||
3.2. Tolerancje wymiarów odlewu, mm |
Precyzja wykonania | ||
3.3. Tолщина obrabianych ścianek i krawędzi, mm |
Металлоемкость | ||
3.4. Tolerancje grubości obrabianych ścianek i krawędzi, mm |
Precyzja wykonania | ||
3.5. Odchylenie od płaskości powierzchni na długości 600 mm |
To samo | ||
3.6. Tolerancje masy odlewu, % |
Dokładność masy | ||
4. WSKAŹNIKI JAKOŚCI POWIERZCHNI | |||
4.1. Chropowatość powierzchni według GOST 2789−73, µm |
Wygląd | ||
5. WSKAŹNIKI EKONOMICZNE | |||
5.1. Gospodarczy (народнохозяйственный) efekt zł. |
Oszczędności w produkcji i zużycia odlewów |
1.2. W zakres wskaźników dodatkowo mogą być włączone i inne wskaźniki, które są instalowane normatywno-technicznej dokumentacji na kopię: względna odporność na ścieranie, udarność w niskich temperaturach, szczelność, gęstość, stabilność wymiarów geometrycznych w czasie itp.
1.3. Alfabetyczna lista wskaźników jakości odlewów znajduje się w załączniku.
2. ZASTOSOWANIE WSKAŹNIKÓW JAKOŚCI ODLEWÓW
2.1. Wykaz podstawowych wskaźników jakości:
marka stopu;
wytrzymałość na rozciąganie;
granica plastyczności;
wydłużenie względne;
górna granica twardości;
dolna granica twardości;
zasiłki na obróbkę;
grubość obrabianych ścian i żeber;
tolerancje wymiarów odlewu;
chropowatość powierzchni.
2.2. Zastosowanie wskaźników jakości odlewów, które mają zostać włączone do opracowywane i пересматриваемые standardy na odlewy, i KU, przedstawiono w tabeli.2 dla odlewów z żeliwa szarego, w tabeli.3 — dla odlewów ze stali i w tabeli.4 — dla odlewów ze stopów żelaza.
Tabela 2
Numer wskaźnika według tabeli.1 | Zastosowanie wskaźnika dla odlewów z żeliwa szarego | ||
Standardy (z wyjątkiem GOST OTT) |
TEN |
KU | |
1.1 |
+ |
+ |
+ |
1.2 |
+ |
+ | + |
1.3 |
+ |
+ |
+ |
1.4 |
+ |
+ |
+ |
1.5 |
+ |
+ |
+ |
2.1 |
+ |
+ | + |
2.2 |
± |
± |
± |
2.3 |
± |
± |
± |
2.4 |
- |
- |
- |
2.5 |
± | ± | ± |
2.6 |
+ |
+ |
+ |
2.7 |
+ |
± |
± |
2.8 |
± | - |
- |
2.9 |
+ | ± | - |
3.1 |
+ |
+ |
+ |
3.2 |
+ |
+ |
+ |
3.3 |
+ |
- |
- |
3.4 |
+ |
+ |
+ |
3.5 |
+ |
+ |
+ |
3.6 |
+ | + |
+ |
4.1 |
+ | + |
+ |
5.1 |
- |
- |
- |
Tabela 3
Numer wskaźnika według tabeli.1 | Zastosowanie wskaźnika dla odlewów ze stali | ||
Standardy (z wyjątkiem GOST OTT) |
TEN |
KU | |
1.1 |
+ |
+ |
+ |
1.2 |
+ |
+ |
+ |
1.3 |
+ | + | + |
1.4 |
+ |
+ | + |
1.5 |
+ |
+ |
+ |
2.1 |
+ | + |
+ |
2.2 |
+ | + |
+ |
2.3 |
+ |
± |
± |
2.4 |
+ |
± | ± |
2.5 |
+ | ± |
± |
2.6 |
± | ± | ± |
2.7 |
± | ± | ± |
2.8 |
± |
- |
- |
2.9 |
± |
- |
- |
3.1 |
+ |
+ |
+ |
3.2 |
+ |
+ |
+ |
3.3 |
+ |
- |
- |
3.4 |
+ | ± | ± |
3.5 |
± | ± | ± |
3.6 |
+ | + |
+ |
4.1 |
+ |
+ |
+ |
5.1 |
- |
- |
- |
Tabela 4
Numer wskaźnika według tabeli.1 | Zakres stosowania wskaźników dla odlewów ze stopów żelaza | ||
Standardy (z wyjątkiem GOST OTT) |
TEN |
KU | |
1.1 |
+ |
+ | + |
1.2 |
+ |
+ | + |
1.3 |
+ |
+ |
+ |
1.4 |
+ |
+ |
+ |
1.5 |
+ |
+ |
+ |
2.1 |
+ |
+ |
+ |
2.2 |
± |
± | ± |
2.3 |
± |
± | ± |
2.4 |
- |
- |
- |
2.5 |
± |
± | ± |
2.6 |
± | ± | ± |
2.7 |
+ |
+ |
+ |
2.8 |
± |
- |
- |
2.9 |
- |
- |
- |
3.1 |
+ |
+ |
+ |
3.2 |
+ |
+ |
+ |
3.3 |
± |
- |
- |
3.4 |
± |
± | ± |
3.5 |
- |
- |
- |
3.6 |
+ |
+ | + |
4.1 |
± | ± | ± |
5.1 |
± | - |
- |
Uwagi:
1. Do oceny jakości odlewów wskaźniki jakości w porównaniu z krajowymi i zagranicznymi rówieśnikami. Przy tym z krajowymi odpowiednikami porównują wszystkie wskaźniki, z wyjątkiem grup klasyfikacyjnych i gospodarczych, a z zagranicznych — tylko wskaźniki docelowe, oszczędnego korzystania z metalu i produkcyjnych (z wyjątkiem wskaźników 3.3 i 3.4), jakości powierzchni.
2. Znak «+" oznacza zastosowanie, znak «-" — неприменяемость, znak «+" — ograniczone zastosowanie odpowiednich wskaźników jakości odlewów.
APLIKACJA (odniesienia). ALFABETYCZNA LISTA WSKAŹNIKÓW JAKOŚCI ODLEWÓW
APLIKACJA
Pomocniczy
Lepkość uderzeniowa |
2.5 |
Grupa trudności |
1.3 |
Tolerancje masy odlewu |
3.6 |
Tolerancje wymiarów odlewu |
3.2 |
Tolerancje grubości obrabianych ścian i żeber |
3.4 |
Klasa dokładności |
1.2 |
Marka stopu |
1.1 |
Masa odlewu |
1.4 |
Mikrostruktura |
2.9 |
Nierównomierność twardości |
2.8 |
Zakres twardości górny |
2.6 |
Zakres twardości dolny |
2.7 |
Granica plastyczności |
2.2 |
Zasiłki na obróbkę |
3.1 |
Wymiary gabarytowe |
1.5 |
Odchylenie od płaskości powierzchni na długości 600 mm |
3.5 |
Opór tymczasowe | 2.1 |
Zwężenie względne |
2.4 |
Grubość obrabianych ścian i żeber | 3.3 |
Wydłużenie względne | 2.3 |
Chropowatość powierzchni | 4.1 |
Efekt ekonomiczny (народнохозяйственный) | 5.1 |
Elektroniczny tekst dokumentu
przygotowany przez UAB «Kodeks» i sprawdzono w:
oficjalne wydanie
Odlewy z metali i stopów: Coll. Norm państwowych. -
M.: IPK Wydawnictwo standardów, 2002