Odwiedzając tę ​​stronę, należy dopuścić stosowanie plików cookie. Więcej na temat naszej polityki cookies.

Stal 25X13H2

Stal 25Cr13Ni2

Stal 25Cr13N2 : Podręcznik stali i stopów. Poniżej usystematyzowano informacje o przeznaczeniu, składzie chemicznym, rodzajach dostaw, zamiennikach, temperaturze punktu krytycznego, właściwościach fizycznych, mechanicznych, technologicznych i odlewniczych dla gatunku — Stal 25Cr13N2.

Ogólne informacje o stali 25Cr13N2

Typ dostawy
Okrągły 25х13Н2, pręt uziemiający 25х13Н2 GOST 18907-73, TU 14-1-721-73.
Aplikacja
Części o dużej ciągliwości, obciążenia udarowe (zawory pras hydraulicznych, artykuły gospodarstwa domowego), a także produkty narażone na działanie lekko agresywnych mediów (opady, wodne roztwory soli kwasów organicznych w temperaturze pokojowej itp.). Stal to odporna na korozję klasa martenzytyczna.

Skład chemiczny stali 25Х13Н2

Pierwiastek chemiczny %
Krzem (Si), nie więcej 0,5
Mangan (Mn) 0,8-1,2
Miedź (Cu), nie więcej niż 0,30
Nikiel (Ni) 1,5-2,0
Siarka (S) 0,15-0,25
Tytan (Ti), nie więcej niż 0,2
Węgiel (C) 0,2-0,3
Fosfor (P) 0,08-0,15
Chrom (Cr) 12,0-14,0

Własności mechaniczne stali 25Cr13Ni2

Własności mechaniczne w zależności od temperatury odpuszczania

t temperatura odpuszczania, °C σB , MPa δ5 , % HRCe
Hartowanie 1030−1050°C, powietrze.
200 1620 3 55
300 1590 7 54
400 1530 3 53
500 1470 3 51
600 1220 6 39
700 730 9 30
800 710 9 27

Właściwości mechaniczne pręta

Obróbka cieplna, stan dostawy Sekcja, mm σB , MPa δ5 , % HRCe
Pręty szlifierskie obrobione do określonej wytrzymałości 1-30 690-980
Wyżarzone pręty >5
Wyżarzone 830 10 25-27

Właściwości technologiczne stali 25Cr13Ni2

Temperatura kucia
Początek 1150, koniec 800. Chłodzenie odbywa się powoli w piecach.

Właściwości fizyczne stali 25Cr13Ni2

Temperatura badania, °С 20 100 200 300 400 500 600 700 800 900
Gęstość stali, pn, kg/m3 7680
Współczynnik przewodności cieplnej W/(m — °C) 18 19 20 22 24
Temperatura badania,°C 20-100 20-200 20-300 20-400 20-500 20-600 20-700 20-800 20-900 20-1000
Współczynnik rozszerzalności liniowej (a, 10−6 1/°C) 11.6 12.0 12.4 12.8