GOST 14086-68
GOST 14086−68 Proszki rozpylone ze stali chromowo-niklowej stali i niklu
GOST 14086−68
Grupa В56
PAŃSTWOWY STANDARD ZWIĄZKU SRR
PROSZKI ROZPYLONE
ZE STALI CHROMOWO-NIKLOWEJ STALI I NIKLU
Powders produced from stainless chromium-nickel steels and nickel by dusting
Data wprowadzenia 1969−07−01
Uchwały Komitetu standardów, środków i przyrządów pomiarowych przy Radzie Ministrów ZSRR
REEDYCJA. Marzec 1987 r.
Niniejszy standard stosuje się do proszków uzyskanych ze stali chromowo-niklowej stali marek 0X18H10, Х18Н9 i niklu marek H1, H2 i H3 natryskiem powietrzem lub gazem obojętnym.
Proszki przeznaczone są do budowy elementów filtrujących i różnych wyrobów metodą metalurgii proszków.
1. MARKI I WYMAGANIA TECHNICZNE
1.1. Proszki produkowane są w następujących marek: ПР0Х18Н10, ПРХ18Н9 i ODB. Skład chemiczny proszków musi być zgodne z podanymi w tabeli.1.
Tabela 1
Marka proszku | Skład chemiczny, % | ||||||||
Chrom | Nikiel | Miedź | Węgiel | Krzem | Mangan |
Siarka | Fosfor | Żelazo | |
Nie więcej |
|||||||||
ПР0Х18Н10 | 16,0−20,0 | 8,0−11,0 | - | 0,08 |
0,8 | 1,00 | 0,020 | 0,035 | Reszta |
ПРХ18Н9 | - | 0,12 | |||||||
ODB | - | Nie mniej niż 95,0 |
0,60 | 0,10 | - | - | 0,030 | - | - |
Uwaga. W oznaczeniu marki litery oznaczają: P — proszek, P — pudrowana, X — chrom, N — nikiel. Liczby stojące po liter, wskazują przybliżoną zawartość легирующего elementu w całych jednostkach.
Przykład objaśnienia proszku z chromowo niklowej stali nierdzewnej marki ПР0Х18Н10, frakcji 0,3 grupy A:
Proszek ПР0Х18Н10 — 0,3 — GOST 14086−68
1.2. Rozpylone proszki dostarczają w невосстановленном postaci.
Uwaga. Za porozumieniem stron proszki mogą być dostarczane w zmodernizowanej formie.
1.3. W zależności od rozkładu wielkości proszki fabrykują siedmiu frakcji, które są określane ситовым składem. Każdą frakcję proszku w nieutwardzona masie dostarczają dwóch grupach: A i B.
1.4. Wymiary frakcji, ситовый skład i masa nasypowa proszku powinny być zgodne z wymaganiami podanymi w tabeli.2.
Tabela 2
Frakcji proszku | Ситовый skład proszku, mm | Nasypowa masa proszku, g/cm, marek | |||
ПР0Х18Н10; ПРХ18Н9 |
ODB | ПР0Х18Н10; ПРХ18Н9 | ODB | ||
Grupa A | Grupa B | ||||
Nie mniej | Nie więcej | ||||
0,800 | -1,000+0,800 | 2,6 | 3,8 | 2,6 | 3,8 |
0,600 | -0,800+0,630 | 2,7 | 3,8 | 2,7 | 3,8 |
0,400 | -0,630+0,400 | 3,0 | 3,9 | 3,0 | 3,9 |
0,300 | -0,400+0,315 | 3,2 | 3,9 | 3,2 | 4,2 |
0,200 | -0,315+0,200 | 3,2 | 3,9 | 3,2 | 3,9 |
0,100 | -0,200+0,100 | 3,4 | 4,1 | 3,4 | 4,1 |
0,063 | -0,100+0,063 | 3,2 | 4,0 | 3,2 | 4,0 |
Uwaga. Za porozumieniem stron może być proszek do innych frakcji.
1.5. W dołączonej proszku dopuszczalna całkowita zawartość cząstek stałych, odpowiednich wielkości głównej frakcji, nie więcej niż 15%. Za porozumieniem stron łączna zawartość tych cząstek może być zwiększona do 25%.
1.6. Proszki nie powinny mieć obcych zanieczyszczeń mechanicznych.
1.7. Wilgotność względna proszków nie powinna przekraczać 0,2%.
1.8. Przedsiębiorstwo-producent musi zagwarantować jakość proszku w ciągu sześciu miesięcy, licząc od czasu wysyłki proszku, pod warunkiem przechowywania zgodnie z wymaganiami niniejszego standardu.
1.9. Proszek powinien być przyjęty technicznych kontrolą producenta. Producent musi zapewnić zgodność jakości proszku z wymaganiami niniejszego standardu.
2. METODY BADAŃ
2.1. Dla kontroli konsumentem jakości proszku należy stosować zasady pobierania próbek i metody badań, o których mowa poniżej.
2.2. Proszek dostarczają partiami o wadze od 50 do 500 kg. W partię zawierają proszek jednej frakcji i jednego mieszania.
2.3. Od każdej partii wybierają jedną średnią próbkę proszku do określenia składu chemicznego, ситового składu, nieutwardzona masy i wilgotności.
2.4. Wybór średniej próbki z partii produkują bagnet, nie mniej niż w trzech miejscach na wysokości z każdego бидона (banki). Próby podejmowane od 10% konwi każdej partii, ale nie mniej niż dwóch konwi. Z każdego бидона o oddaniu nie mniej niż 500 g proszku.
Wybrane próbki poddano zewnętrznego przeglądu brak obcych zanieczyszczeń mechanicznych, a następnie miesza się i poddaje się redukcji квартованием do ilości 500 g, który stanowi średnią próbę.
2.5. Oznaczanie składu chemicznego proszków produkują: dla stali według GOST 12345−80*, GOST 12346−78, GOST 12348−78, GOST 12350−78, GOST 12352−81, dla niklu według GOST 13047.1−81** — GOST 13047.18−81***.
______________
* Na terenie Federacji Rosyjskiej działa GOST 12345−2001;
** W części rozdz.1 wymieniony GOST 13047.1−2002, z wyjątkiem rozdz.1 wymieniony GOST 13047.2−2002;
*** Na terenie Federacji Rosyjskiej działa GOST 13047.21−2002. — Uwaga producenta bazy danych.
2.6. Ситовый skład proszków określają poprzez przesiewanie w ciągu 20 min zawieszenia w proszku 100 g przez zestaw sit z siatkami według GOST 6613−86 zainstalowanymi na mechanicznym встряхивателе, i ważenia ilości proszku, pozostały na każdym sicie, z dokładnością do 0,1 g. Straty рассеве nie powinny przekraczać 2%. Za ситовый skład przyjmuje się średnią arytmetyczną trzech definicji.
2.7. Насыпную masę określają волюмометром, w którym proszek swobodnie ссыпается w szklanym пластинкам, znajdującym się pod kątem 30° do pionu, wypełnia naczynie pomiarowe (odległość od dolnego cięcia волюмометра do płaszczyzny stołu — 100 mm).
Nadmiar proszku wymiarowej w naczyniu jest usuwany płytą do poziomu górnej krawędzi naczynia. Jakieś uszczelnienie jest wykluczone.
Насыпную masę otrzymują podział czystej masy (dokładność ważenia 0,1 g) proszku na objętość naczynia. Dane operacje powtórzyć trzy razy. Za насыпную masę próbki proszku przyjmuje się średnią arytmetyczną trzech definicji.
2.8. Zawartość wilgoci określają wysuszeniem zawieszenia w proszku 10 g do stałej masy w 100−150 °C. Odstępy między ważeniem — 2 h. Ważenie produkują z dokładnością 0,002 r.
2.9. W przypadku uzyskania niezadowalających wyników badania co najmniej jeden ze wskaźników, produkują na niego retests od nowej średniej próby podwójnej masy (1000 g), pobranych z tej samej partii proszku. Wyniki ponownych badań są ostateczne.
3. OPAKOWANIE, OZNAKOWANIE, TRANSPORT I PRZECHOWYWANIE
3.1. Proszek pakowany w metalową (aluminiową lub stalową cynk) lub w opakowania drewniane w workach foliowych.
3.2. Masa brutto jednego opakowania miejsca nie powinna przekraczać 50 kg.
3.3. Na każde pakowania miejsce powinna znajdować się etykieta z numerem:
a) znaku towarowego producenta;
b) objaśnienia proszku;
c) numer partii i pakowania miejsca;
d) masę brutto i netto;
d) datę wydania;
e) numer niniejszej normy.
Taka sama etykieta powinna być umieszczona wewnątrz każdego opakowania miejsca.
3.4. Każda partia proszku należy dołączyć dokument potwierdzający jej zgodność z wymogami niniejszego standardu, w którym wskazuje:
a) znak towarowy producenta;
b) znaczek frakcji proszku i grupę nieutwardzona masy;
c) masę netto partii;
g) wyniki badań i analiz składu chemicznego, ситового składu, zwykły masy, wilgotności względnej);
d) numer partii;
e) ilość i numer opakowaniowych placówek, wchodzących w partii;
g) datę wydania;
h) numer niniejszej normy.
3.5. Proszek powinien być transportowany w suchych, krytych wagonach; transport wraz z kwasami nie jest dozwolone.
3.6. Proszek pakowany powinien być przechowywany w suchym, zamkniętym pomieszczeniu, w którym nie ma aktywnych odczynniki.