Stal 33KHS
Opis
Stal 33KHS
Stal 33ХС: marka stali i stopów. Poniżej znajdują się usystematyzowane informacje o przeznaczeniu, składzie chemicznym, rodzajach dostaw, substytutach, temperaturze punktów krytycznych, właściwościach fizycznych, mechanicznych, technologicznych i odlewniczych dla gatunku — Stal 33ХС.
Ogólne informacje o stali 33ХС
Typ dostawy |
Produkty długie, w tym w kształcie: GOST 4543−71, GOST 259071, GOST 2591−71, GOST 2879−69. Kalibrowany pręt GOST 7417−75, GOST 8559−75, GOST 8560−78, GOST 1051−73. Polerowany pręt i pręt srebrny GOST 14955−77. Taśma GOST 103−76. Odkuwki i kęsy GOST 1133−71, GOST 4543−71. |
Podanie |
Ulepszone części sprężynowe o stosunkowo małych przekrojach, które wymagają dużej wytrzymałości, odporności na zużycie i elastyczności. |
Skład chemiczny stali 33ХС
Pierwiastek chemiczny |
% |
Krzem (Si) |
1,00−1,40 |
Mangan (Mn) |
0,30−0,60 |
Miedź (Cu), nie więcej |
0,30 |
Nikiel (Ni), nie więcej |
0,30 |
Siarka (S), nie więcej |
0,035 |
Węgiel (C) |
0,29−0,37 |
Fosfor (P), nie więcej |
0,035 |
Chrom (Cr) |
1,30−1,60 |
Własności mechaniczne stali 33HS
Obróbka cieplna, stan dostawy |
Przekrój, mm |
σ 0,2, MPa |
σ B, MPa |
δ 5 ,% |
ψ,% |
KCU, J / m 2 |
HB |
Hartowanie 920 ° C, olej lub woda, odpuszczanie 630 ° C, woda lub olej |
25 |
690 |
880 |
trzynaście |
50 |
78 |
|
Hartowanie 920−940 ° С, olej, odpuszczanie 250−270 ° С, powietrze |
40 |
|
1670 |
8 |
45 |
49 |
444−514 |
Normalizacja 920 ° С, powietrze, odpuszczanie 650−670 ° С, powietrze. |
240 |
295 |
590 |
17 |
40 |
29 |
179 |
Własności mechaniczne w zależności od temperatury odpuszczania
wakacje t, ° С |
σ 0,2, MPa |
σ B, MPa |
δ 5 ,% |
ψ,% |
KCU, J / m 2 |
HB |
Utwardzanie 900 ° C, olej. Wakacje 200−400 ° C, 2 h, powietrze. Utwardzanie 900 ° C, olej. Urlop 520−600 ° С, 2 godz., Woda. |
200 |
1610 |
1750 |
dziesięć |
48 |
88 |
510 |
320 |
1490 |
1640 |
dziesięć |
49 |
78 |
470 |
400 |
1340 |
1470 |
dziesięć |
52 |
59 |
430 |
520 |
1070 |
1180 |
czternaście |
59 |
88 |
350 |
600 |
900 |
1110 |
osiemnaście |
63 |
118 |
300 |
Właściwości mechaniczne w zależności od przekroju
Przekrój, mm |
σ 0,2, MPa |
σ B, MPa |
δ 5 ,% |
ψ,% |
KCU, J / m 2 |
HB |
Bar. Utwardzanie 910 ° С, olej. Wakacje 600−620 ° С, woda. |
trzydzieści |
780 |
940 |
12 |
50 |
59 |
285 |
50 |
670 |
860 |
12 |
50 |
59 |
255 |
Utwardzanie 910 ° C, woda. Wakacje 600−620 ° С, woda. |
80 |
720 |
900 |
szesnaście |
50 |
59 |
262 |
120 |
650 |
840 |
szesnaście |
50 |
59 |
|
160 |
510 |
720 |
szesnaście |
50 |
59 |
212 |
200 |
410 |
670 |
szesnaście |
50 |
59 |
|
240 |
390 |
670 |
szesnaście |
50 |
59 |
|
Właściwości technologiczne stali 33ХС
Temperatura kucia |
Początek to 1200, koniec 850. |
Spawalność |
trudne do spawania. Metody spawania: RDS — wymagane nagrzewanie i późniejsza obróbka cieplna. KTS — wymagana jest późniejsza obróbka cieplna. |
Skrawalność przez cięcie |
pod adresem HB 229−269, K υ tv.spl. = 0,7, K υ b.st. = 0,4. |
Tendencja do uwalniania zdolności |
skłonny |
Wrażliwość stada |
nie wrażliwy |
Temperatura krytycznych punktów stali 33ХС
Punkt krytyczny |
° C |
Ac1 |
755 |
Ac3 |
830 |
Ar1 |
715 |
Udarność stali 33ХС
Udarność, KCU, J / cm 2
Stan dostawy, obróbka cieplna |
+20 |
-20 |
-40 |
-50 |
Normalizacja 920 C. Urlop 650 C. Hartowanie 910 C, olej. Wakacje 610 С, woda. |
59 |
44 |
35 |
29 |
Wytrzymałość stali 33HS
σ -1, MPa |
σ B, MPa |
σ 0,2, MPa |
363 |
880 |
690 |
Hartowność stali 33ХС
Utwardzanie 840 C. Twardość HRCe.
Odległość od końca, mm / HRC e |
1.5 |
3 |
6 |
12 |
osiemnaście |
24 |
trzydzieści |
36 |
42 |
54 |
54 |
52.5 |
47.5 |
37.5 |
trzydzieści |
25.5 |
23 |
22.5 |
Obróbka cieplna |
Crit. Diam. w wodzie, mm |
Crit. Diam. w oleju, mm |
Hartowanie |
50 |
trzydzieści |
Właściwości fizyczne stali 33HS
Temperatura badania, ° С |
20 |
100 |
200 |
300 |
400 |
500 |
600 |
700 |
800 |
900 |
Normalny moduł sprężystości, E, GPa |
214 |
206 |
196 |
186 |
176 |
168 |
157 |
137 |
127 |
|
Moduł sprężystości przy ścinaniu przy skręcaniu G, GPa |
84 |
80 |
76 |
73 |
69 |
65 |
61 |
53 |
49 |
|
Gęstość stali, pn, kg / m 3 |
7640 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Współczynnik przewodzenia ciepła W / (m ° С) |
40 |
38 |
37 |
37 |
35 |
33 |
31 |
29 |
27 |
|
Temperatura badania, ° С |
20−100 |
20−200 |
20−300 |
20−400 |
20−500 |
20−600 |
20−700 |
20−800 |
20−900 |
20−1000 |
Współczynnik rozszerzalności liniowej (a, 10−6 1 / ° С) |
12,0 |
12.8 |
13.4 |
13.7 |
14.3 |
14.7 |
15.0 |
12.4 |
|
|
Ciepło właściwe (C, J / (kg ° C)) |
466 |
508 |
529 |
563 |
592 |
622 |
634 |
664 |
|
|