Stal 60
Opis
Stal 60
Steel 60: marka stali i stopów. Poniżej znajdują się usystematyzowane informacje o przeznaczeniu, składzie chemicznym, rodzajach dostaw, substytutach, temperaturze punktów krytycznych, właściwościach fizycznych, mechanicznych, technologicznych i odlewniczych dla gatunku Stal 60.
Stal ogólna 60
Marka zastępcza |
stal: 55, 65G. |
Typ dostawy |
Produkty długie, w tym w kształcie: GOST 1050−74, GOST 2590−71, GOST 2591−71, GOST 2879−69, GOST 8509−86, GOST 8510−86. Kalibrowany pręt GOST 7414−75, GOST 8559−75, GOST 8560−78. Polerowany pręt i pręt srebrny GOST 7419.0−78, GOST 7419.1−78, GOST 7419.3−78, GOST 7419.5−78 — GOST 7419.8−78, GOST 14955−77. Gruby arkusz GOST 1577−81, GOST 19903−74. Taśma GOST 1530−78, GOST 2284−79, GOST 21996−76, GOST 21997−76. Taśma GOST 1577−81, GOST 103−76, GOST 82−70. Drut GOST 9389−75. |
Podanie |
koła samochodowe pełne walcowane, walcarki blacharskie do walcowania na gorąco metali, wrzeciona, opony, tarcze sprzęgła, pierścienie sprężyste amortyzatorów, podkładki zabezpieczające, podkładki regulacyjne, podkładki regulacyjne i inne części wymagające dużej wytrzymałości i odporności na zużycie. |
Skład chemiczny stali 60
Pierwiastek chemiczny |
% |
Krzem (Si) |
0,17−0,37 |
Mangan (Mn) |
0,50−0,80 |
Miedź (Cu), nie więcej |
0,25 |
Arsen (As), nie więcej |
0,08 |
Nikiel (Ni), nie więcej |
0,25 |
Siarka (S), nie więcej |
0,04 |
Węgiel (C) |
0,57−0,65 |
Fosfor (P), nie więcej |
0,035 |
Chrom (Cr), nie więcej |
0,25 |
Własności mechaniczne stali 60
Własności mechaniczne w zależności od temperatury odpuszczania
wakacje t, ° С |
σ 0,2, MPa |
σ B, MPa |
δ,% |
ψ,% |
KCU, J / m 2 |
HB |
Utwardzanie 950 ° С, olej. |
400 |
1430 |
1690 |
2 |
3 |
4.9 |
450 |
450 |
1280 |
1430 |
pięć |
dziesięć |
19 |
410 |
500 |
1120 |
1210 |
7 |
szesnaście |
23 |
375 |
550 |
1040 |
1150 |
7 |
20 |
24 |
370 |
Właściwości mechaniczne w zależności od przekroju
Obróbka cieplna, stan dostawy |
Przekrój, mm |
σ 0,2, MPa |
σ B, MPa |
δ 5 ,% |
ψ,% |
KCU, J / m 2 |
Utwardzanie 780−830 ° С, olej. Urlop 560 ° C |
Miejsce cięcia — ostrze |
trzydzieści |
590 |
920 |
19 |
50 |
24 |
Miejsce cięcia — środek |
trzydzieści |
540 |
880 |
|
|
49 |
Utwardzanie 780−830 ° С, olej. Urlop 610 ° C |
Miejsce cięcia — środek |
dziesięć |
600 |
860 |
20 |
58 |
73 |
Miejsce cięcia — ostrze |
trzydzieści |
540 |
880 |
20 |
50 |
49 |
Miejsce cięcia — ostrze |
60 |
480 |
730 |
25 |
60 |
49 |
Miejsce cięcia — środek |
60 |
390 |
680 |
27 |
56 |
49 |
Właściwości mechaniczne a temperatura badania
test t, ° C |
σ 0,2, MPa |
σ B, MPa |
δ 5 ,% |
δ 10 ,% |
ψ,% |
Hartowanie. Wysokie wakacje |
20 |
510 |
700 |
17 |
|
60 |
200 |
530 |
680 |
czternaście |
|
|
300 |
450 |
560 |
27 |
|
|
500 |
320 |
460 |
trzydzieści |
|
|
-25 |
540 |
760 |
|
21 |
61 |
-40 |
540 |
790 |
|
23 |
61 |
Właściwości technologiczne stali 60
Temperatura kucia |
Od 1220 do 800. Sekcje do 300 mm są chłodzone powietrzem. |
Spawalność |
Nie dotyczy konstrukcji spawanych, KTS z późniejszą obróbką cieplną. |
Skrawalność przez cięcie |
W stanie znormalizowanym na HB 241 K υ tv.spl. = 0,70 i K υ b.st. = 0,65. |
Tendencja do uwalniania zdolności |
Nie skłonny. |
Wrażliwość stada |
Niewrażliwy. |
Temperatura krytycznych punktów stali 60
Punkt krytyczny |
° C |
Ac1 |
725 |
Ac3 |
750 |
Ar3 |
745 |
Ar1 |
690 |
Stal graniczna wytrzymałości 60
σ -1, MPa |
n |
σ B, MPa |
σ 0,2, MPa |
373 |
1E + 6 |
710 |
510 |
348 |
1E + 7 |
710 |
510 |
Hartowność stali 60
Utwardzanie 820 C. Twardość pasków o hartowności HRCe.
Odległość od końca, mm / HRC e |
1.5 |
3 |
4.5 |
6 |
7.5 |
dziewięć |
12 |
21 |
33 |
45 |
57,5−63,5 |
56−62 |
51−60,5 |
38,5−59 |
35−56 |
33,5−51,5 |
32−42 |
31,5−40 |
26−38 |
25−34 |
Ilość martenzytu,% |
Crit. Diam. w wodzie, mm |
Crit. Diam. w oleju, mm |
50 |
26−48 |
10−20 |
90 |
15−30 |
3−12 |
Właściwości fizyczne stali 60
Temperatura badania, ° С |
20 |
100 |
200 |
300 |
400 |
500 |
600 |
700 |
800 |
900 |
Normalny moduł sprężystości, E, GPa |
204 |
|
208 |
189 |
174 |
|
|
|
|
|
Gęstość stali, pn, kg / m 3 |
7800 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Współczynnik przewodzenia ciepła W / (m ° С) |
|
68 |
53 |
|
36 |
|
|
|
|
|
Temperatura badania, ° С |
20−100 |
20−200 |
20−300 |
20−400 |
20−500 |
20−600 |
20−700 |
20−800 |
20−900 |
20−1000 |
Współczynnik rozszerzalności liniowej (a, 10−6 1 / ° С) |
11.0 |
11.9 |
|
13.9 |
14.6 |
|
|
|
|
|
Ciepło właściwe (C, J / (kg ° C)) |
483 |
487 |
|
529 |
|
567 |
|
|
|
|