Stal 55S2
Opis
Stal 55S2
Steel 55S2: marka stali i stopów. Poniżej znajdują się usystematyzowane informacje o przeznaczeniu, składzie chemicznym, rodzajach dostaw, zamiennikach, temperaturze punktów krytycznych, właściwościach fizycznych, mechanicznych, technologicznych i odlewniczych dla gatunku — Stal 55S2.
Ogólne informacje o stali 55S2
| Marka zastępcza |
| sali: 50S2, 60S2, 35X2AF. |
| Typ dostawy |
| Rura 55с2, wyroby długie, w tym kształtowane: GOST 14959−79, GOST 2590−71, GOST 2591−71, GOST 2879−69, GOST 7419.0−78 — GOST 7419.8−78. Kalibrowany pręt GOST 14959−79, GOST 7417−75, GOST 8559−75, GOST 8560−78. Polerowany pręt i pręt srebrny GOST 14955−77, GOST 7419.0−78 — GOST 7419.8−78. Taśma GOST 103−76, GOST 4405−75. Odkuwki i kęsy GOST 14959−79, GOST 1133−71. |
| Podanie |
| sprężyny i sprężyny stosowane w przemyśle samochodowym, budowie ciągników, transporcie kolejowym i innych gałęziach budowy maszyn. |
Skład chemiczny stali 55S2
| Pierwiastek chemiczny |
% |
| Krzem (Si) |
1,5−2,0 |
| Mangan (Mn) |
0,60−0,90 |
| Miedź (Cu), nie więcej |
0,20 |
| Nikiel (Ni), nie więcej |
0,25 |
| Siarka (S), nie więcej |
0,035 |
| Węgiel (C) |
0,52−0,60 |
| Fosfor (P), nie więcej |
0,035 |
| Chrom (Cr), nie więcej |
0,30 |
Własności mechaniczne stali 55S2
Właściwości mechaniczne
| Obróbka cieplna, stan dostawy |
σ 0,2, MPa |
σ B, MPa |
δ 5 ,% |
ψ,% |
KCU, J / m 2 |
HB |
HRC e |
| Kategorie stali: 3,3 A, 3B, 3 V, 3G, 4,4 A, 4B. Utwardzanie 870 ° C, olej lub woda, odpuszczanie 470 ° C |
1175 |
1270 |
6 |
trzydzieści |
|
|
|
| Wyżarzanie 750−780 ° С, chłodzenie w piecu |
440 |
760 |
21 |
42 |
szesnaście |
222 |
|
| Normalizacja 840 ° C |
370 |
690 |
|
35 |
|
197 |
|
| Chłodzenie izotermiczne 870 ° С, chłodzenie w stopionej soli w temperaturze 300 ° С |
1220 |
1640 |
8 |
|
|
|
47 |
| Hartowanie izotermiczne 870 ° С, chłodzenie w stopionej soli w temperaturze 360 ° С |
1110 |
1350 |
|
|
85 |
|
42 |
Właściwości mechaniczne w zależności od temperatury odpuszczania
| t wakacji, ° С |
σ 0,2, MPa |
σ B, MPa |
δ 5 ,% |
ψ,% |
KCU, J / m 2 |
HRC e |
| Hartowanie |
| 350 |
1860 |
2030 |
7 |
31 |
23 |
50 |
| 400 |
1830 |
1910 |
dziewięć |
36 |
27 |
48 |
| 450 |
1470 |
1530 |
jedenaście |
46 |
41 |
44 |
| 500 |
1130 |
1220 |
12 |
47 |
48 |
41 |
| 550 |
1060 |
1180 |
trzynaście |
50 |
56 |
34 |
| Próbki o średnicy 17−22 mm. Wyżarzanie w 900 ° C, 2 h. Hartowanie w 850 ° C, olej, chłodzenie po odpuszczaniu w piecu przy 2-godzinnej ekspozycji |
| 300 |
1960 |
2250 |
pięć |
20 |
|
|
| 400 |
1670 |
1830 |
8 |
39 |
|
|
| 500 |
1270 |
1350 |
12 |
39 |
|
|
| 600 |
830 |
1080 |
piętnaście |
42 |
|
|
Właściwości technologiczne stali 55S2
| Temperatura kucia |
| Początek 1200, koniec 800. Chłodzenie detali o przekroju do 250 mm w powietrzu, 251−300 mm — w studzience. |
| Spawalność |
| nie dotyczy konstrukcji spawanych. |
| Skrawalność przez cięcie |
| W stanie walcowanym na gorąco w HB 255−269 K υ tv.spl. = 0,65, K υ b.st. = 0,33. |
| Tendencja do uwalniania zdolności |
| nie skłonny |
| Czułość stada |
| nie wrażliwy |
Temperatura krytycznych punktów stali 55C2
| Punkt krytyczny |
° C |
| Ac1 |
755 |
| Ac3 |
810 |
| Ar3 |
870 |
| Ar1 |
690 |
| Mn |
272 |
Wytrzymałość stali 55S2
| σ -1, MPa |
τ -1, MPa |
σ B, MPa |
σ 0,2, MPa |
Obróbka cieplna, stan stali |
| 421 |
294 |
1270 |
|
Odpuszczanie 880 C, olej. Wakacje 400−460 C. |
| 598 |
|
1200 |
1050 |
|
| 720 |
|
1400 |
1300 |
|
| 769 |
|
1710 |
1690 |
|
Hartowność stali 55S2
Utwardzanie 850 ° C
| Odległość od końca, mm / HRC e |
| 1.5 |
3 |
4.5 |
6 |
dziewięć |
12 |
piętnaście |
osiemnaście |
27 |
39 |
| 58−66 |
56−64 |
51,5−62 |
47,5−59 |
38,5−55 |
35−49,5 |
33−44,5 |
31−41,5 |
28−37,5 |
27−35,5 |
| Ilość martenzytu,% |
Crit. Diam. w wodzie, mm |
Crit. Diam. w oleju, mm |
Kreta. twardość, HRCэ |
| 50 |
57−98 |
31−57 |
49−52 |
| 90 |
71 |
40 |
55−58 |
Właściwości fizyczne stali 55S2
| Temperatura badania, ° С |
20 |
100 |
200 |
300 |
400 |
500 |
600 |
700 |
800 |
900 |
| Normalny moduł sprężystości, E, GPa |
196 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Moduł sprężystości przy ścinaniu przy skręcaniu G, GPa |
78 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|