Stal 35
Opis
Stal 35
Stal 35: marka stali i stopów. Poniżej znajduje się usystematyzowana informacja o przeznaczeniu, składzie chemicznym, rodzajach dostaw, substytutach, temperaturze punktów krytycznych, właściwościach fizycznych, mechanicznych, technologicznych i odlewniczych stali 35.
Stal ogólna 35
Marka zastępcza |
stal: stal 30, stal 40, 35G |
Typ dostawy |
Blacha stalowa 35, sekcje, w tym kształtowane: GOST 1050−74, GOST 2591−71, GOST 2590−71, GOST 2879−69, GOST 8509−86, GOST 8510−86, GOST 8239−72, GOST 8240- 72, GOST 10702−78. Kalibrowany pręt GOST 10702−78, GOST 7417−75, GOST 8559−75, GOST 8560−78. Polerowany pręt i pręt srebrny GOST 10702−78, GOST 14955−77. Gruby arkusz GOST 1577−81, GOST 19903−74, GOST 4041−71. Cienki arkusz GOST 16523−70. Taśma GOST 2284−79. Taśma GOST 1577−81, GOST 103−76, GOST 82−70. Drut GOST 5663−79, GOST 17305−71. Odkuwki i kęsy GOST 1133−71, GOST 8479−70. Rury GOST 8734−75, GOST 8731−87, GOST 8732−78, GOST 8733−87. |
Podanie |
Części o małej wytrzymałości, poddawane niewielkim naprężeniom: osie, cylindry, wały korbowe, korbowody, wrzeciona, koła łańcuchowe, korbowody, felgi, trawersy, wały, opony, tarcze i inne części. |
Skład chemiczny stali 35
Pierwiastek chemiczny |
% |
Krzem (Si) |
0,17−0,37 |
Mangan (Mn) |
0,50−0,80 |
Miedź (Cu), nie więcej |
0,25 |
Arsen (As), nie więcej |
0,08 |
Nikiel (Ni), nie więcej |
0,25 |
Siarka (S), nie więcej |
0,04 |
Węgiel (C) |
0,32−0,40 |
Fosfor (P), nie więcej |
0,035 |
Chrom (Cr), nie więcej |
0,25 |
Własności mechaniczne stali 35
Właściwości mechaniczne w podwyższonych temperaturach
test t, ° C |
σ 0,2, MPa |
σ B, MPa |
δ 5 ,% |
ψ,% |
KCU, J / m 2 |
Stan walcowany na gorąco |
200 |
300 |
580 |
dziewięć |
39 |
78 |
300 |
205 |
580 |
21 |
52 |
69 |
400 |
185 |
500 |
23 |
64 |
59 |
500 |
145 |
350 |
24 |
70 |
39 |
600 |
78 |
195 |
35 |
83 |
69 |
Próbka o średnicy 6 mm i długości 30 mm, zwinięta. Szybkość deformacji 16 mm / min. Szybkość odkształcenia 0,009 1 / s. |
700 |
100 |
150 |
34 |
75 |
|
800 |
69 |
110 |
56 |
100 |
|
900 |
55 |
74 |
54 |
100 |
|
1000 |
trzydzieści |
51 |
69 |
100 |
|
1100 |
21 |
39 |
74 |
100 |
|
1200 |
piętnaście |
27 |
85 |
100 |
|
1300 |
osiemnaście |
23 |
58 |
100 |
|
Właściwości mechaniczne wyrobów walcowanych
Obróbka cieplna, stan dostawy |
Przekrój, mm |
σ B, MPa |
δ 5 ,% |
δ 4 ,% |
ψ,% |
HB |
Stal walcowana na gorąco, kuta, kalibrowana i srebrna klasa 2 po normalizacji |
25 |
25 |
20 |
|
45 |
|
Kalibrowana stal klasy 5 po utwardzeniu przez zgniot |
|
|
6 |
|
35 |
|
Kalibrowana stal klasy 5 po wyżarzaniu lub wysokim odpuszczaniu |
|
|
piętnaście |
|
45 |
|
Kalibrowana i kalibrowana stal ze specjalnym wykończeniem po wyżarzaniu sferoidyzującym |
|
<540 |
|
|
45 |
187 |
Stal kalibrowana i kalibrowana ze specjalnym wykończeniem, hartowana bez obróbki cieplnej |
|
590 |
pięć |
|
40 |
207 |
Arkusze wyżarzane lub silnie hartowane |
80 |
480 |
22 |
|
|
|
Taśmy normalizowane lub walcowane na gorąco |
6−25 |
530 |
20 |
|
45 |
|
Blacha walcowana na gorąco |
<2 |
490−640 |
|
17 |
|
|
Blacha walcowana na zimno |
2−3.9 |
490−640 |
|
19 |
|
|
Arkusz poddany obróbce cieplnej kategorii I-II |
4−14 |
480−630 |
22 |
|
|
163 |
Taśma zimnowalcowana wyżarzana |
0,1−4 |
400−650 |
|
szesnaście |
|
|
Taśma zimnowalcowana walcowana na zimno, klasa wytrzymałości H2 |
0,1−4 |
800−950 |
|
|
|
|
Rury odkształcane na gorąco, na zimno i na gorąco, ulepszane cieplnie |
|
510 |
17 |
|
|
187 |
Właściwości mechaniczne odkuwek
Obróbka cieplna, stan dostawy |
Przekrój, mm |
σ 0,2, MPa |
σ B, MPa |
δ 5 ,% |
ψ,% |
KCU, J / m 2 |
HB |
Normalizacja |
KP 195 |
300−500 |
195 |
390 |
20 |
45 |
49 |
111−156 |
KP 195 |
500−800 |
195 |
390 |
osiemnaście |
38 |
44 |
111−156 |
KP 215 |
100−300 |
215 |
430 |
20 |
48 |
49 |
123−167 |
KP 215 |
300−500 |
215 |
430 |
osiemnaście |
40 |
44 |
123−167 |
KP 215 |
500−800 |
215 |
430 |
szesnaście |
35 |
39 |
123−167 |
KP 245 |
<100 |
245 |
470 |
22 |
48 |
49 |
143−179 |
KP 245 |
100−300 |
245 |
470 |
19 |
42 |
39 |
143−179 |
KP 245 |
300−500 |
245 |
470 |
17 |
35 |
39 |
143−179 |
Hartowanie. Wakacje. |
KP 275 |
<100 |
275 |
530 |
20 |
40 |
44 |
156−197 |
KP 275 |
100−300 |
275 |
530 |
17 |
38 |
34 |
156−197 |
KP 315 |
<100 |
315 |
570 |
17 |
38 |
39 |
167−207 |
Własności mechaniczne w zależności od temperatury odpuszczania
wakacje t, ° С |
σ 0,2, MPa |
σ B, MPa |
δ 5 ,% |
ψ,% |
KCU, J / m 2 |
HB |
Kęs o średnicy 60 mm hartowany w wodzie w temperaturze 850 ° C |
200 |
600 |
760 |
trzynaście |
60 |
29 |
226 |
300 |
560 |
735 |
czternaście |
63 |
29 |
212 |
400 |
520 |
690 |
piętnaście |
64 |
98 |
200 |
500 |
470 |
660 |
17 |
67 |
137 |
189 |
600 |
410 |
620 |
osiemnaście |
71 |
176 |
175 |
700 |
340 |
580 |
19 |
73 |
186 |
162 |
Właściwości technologiczne stali 35
Temperatura kucia |
Od 1280 do 750. Kęsy o przekroju do 800 mm są chłodzone powietrzem. |
Spawalność |
Ograniczona spawalność. Metody spawania RDS, ADS łukiem krytym i w osłonie gazu, EShS. Zalecane jest ogrzewanie i późniejsza obróbka cieplna. KTS bez ograniczeń. |
Skrawalność przez cięcie |
W stanie walcowanym na gorąco przy HB 144−156 i σ B = 510 MPa, K υ b.st. = 1,3. |
Tendencja do uwalniania zdolności |
Nie skłonny. |
Wrażliwość stada |
Nie wrażliwy. |
Temperatura krytycznych punktów stali 35
Punkt krytyczny |
° C |
Ac1 |
730 |
Ac3 |
810 |
Ar3 |
796 |
Ar1 |
680 |
Mn |
360 |
Udarność stali 35
Udarność, KCU, J / cm 2
Stan dostawy, obróbka cieplna |
+20 |
-20 |
-trzydzieści |
-50 |
-60 |
Normalizacja |
63 |
47 |
45 |
czternaście |
12 |
Stal graniczna wytrzymałości 35
σ -1, MPa |
τ -1, MPa |
σ B, MPa |
Obróbka cieplna, stan stali |
265 |
|
570 |
Normalizacja 850 C. |
245 |
147 |
|
Normalizacja 850−890 C. Urlop 650−680 C. |
402 |
|
710 |
Utwardzanie 850 C. Ottpusk 650 C. |
Właściwości fizyczne stali 35
Temperatura badania, ° С |
20 |
100 |
200 |
300 |
400 |
500 |
600 |
700 |
800 |
900 |
Normalny moduł sprężystości, E, GPa |
206 |
197 |
187 |
156 |
168 |
|
|
|
|
|
Gęstość stali, pn, kg / m 3 |
7826 |
7804 |
7771 |
7738 |
7700 |
7662 |
7623 |
7583 |
7600 |
7549 |
Współczynnik przewodzenia ciepła W / (m ° С) |
|
49 |
49 |
47 |
44 |
41 |
38 |
35 |
29 |
28 |
Ud. opór elektryczny (p, Nom. m) |
|
251 |
321 |
408 |
511 |
629 |
759 |
922 |
1112 |
1156 |
Temperatura badania, ° С |
20−100 |
20−200 |
20−300 |
20−400 |
20−500 |
20−600 |
20−700 |
20−800 |
20−900 |
20−1000 |
Współczynnik rozszerzalności liniowej (a, 10−6 1 / ° С) |
12,0 |
12.9 |
13.6 |
14.2 |
14.6 |
15.0 |
15.2 |
12.7 |
13.9 |
|
Ciepło właściwe (C, J / (kg ° C)) |
469 |
490 |
511 |
532 |
553 |
578 |
611 |
708 |
699 |
|