Stal 50
Opis
Stal 50
Steel 50: marka stali i stopów. Poniżej znajdują się usystematyzowane informacje o przeznaczeniu, składzie chemicznym, rodzajach dostaw, substytutach, temperaturze punktów krytycznych, właściwościach fizycznych, mechanicznych, technologicznych i odlewniczych stali 50.
Stal ogólna 50
Marka zastępcza |
stal: 45, 50G, 50G2, 55. |
Typ dostawy |
Produkty długie, w tym w kształcie: GOST 1050−74, GOST 2590−71, GOST 2591−71, GOST 2879−69, GOST 8509−86, GOST 8510−86, GOST 8239−72, GOST 8240−72, GOST 10702 -78. Kalibrowany pręt GOST 7414−75, GOST 8559−75, GOST 8560−78, GOST 10702−78. Polerowany pręt i pręt srebrny GOST 14955−77, GOST 10702−78. Gruby arkusz GOST 1577−81, GOST 19903−74. Cienki arkusz GOST 16523−70. Taśma GOST 10234−77, GOST 1530−78, GOST 2284−79, GOST 21996−76. Taśma GOST 1577−81, GOST 103−76, GOST 82−70. Drut GOST 17305−71. Odkuwki i kęsy GOST 8479−70, GOST 1131−71. Rolki OST 24.013.21−85, GOST 5399−69, OST 24.013.04−83. |
Podanie |
po normalizacji z odpuszczaniem i hartowaniem z odpuszczaniem — koła zębate, walce toczne, pręty, mocno obciążone wały, osie, opony, lekko obciążone sprężyny i sprężyny, lemiesze, sworznie gąsienic, sprzęgła skrzyni biegów, korpusy dysz i inne części pracujące na tarciu |
Skład chemiczny stali 50
Pierwiastek chemiczny |
% |
Krzem (Si) |
0,17−0,37 |
Mangan (Mn) |
0,50−0,80 |
Miedź (Cu), nie więcej |
0,25 |
Arsen (As), nie więcej |
0,08 |
Nikiel (Ni), nie więcej |
0,25 |
Siarka (S), nie więcej |
0,040 |
Węgiel (C) |
0,47−0,55 |
Fosfor (P), nie więcej |
0,035 |
Chrom (Cr), nie więcej |
0,25 |
Własności mechaniczne stali 50
Właściwości mechaniczne w podwyższonych temperaturach
test t, ° C |
σ 0,2, MPa |
σ B, MPa |
δ 5 ,% |
ψ,% |
Próbka o średnicy 10 mm, długości 50 mm, zdeformowana. Szybkość odkształcenia 5 mm / min. Współczynnik odkształcenia 0,002 1 / s. |
700 |
87 |
115 |
39 |
97 |
800 |
45 |
81 |
45 |
100 |
900 |
szesnaście |
50 |
43 |
100 |
1000 |
jedenaście |
36 |
35 |
100 |
1100 |
8 |
28 |
41 |
100 |
1200 |
8 |
22 |
49 |
100 |
Właściwości mechaniczne wyrobów walcowanych
Obróbka cieplna, stan dostawy |
Przekrój, mm |
σ B, MPa |
δ 5 ,% |
δ 4 ,% |
ψ,% |
Stal walcowana na gorąco, kuta, kalibrowana i srebrna klasa 2 po normalizacji |
25 |
630 |
czternaście |
|
40 |
Kalibrowana stal 5 kategorii po hartowaniu. |
|
660 |
6 |
|
trzydzieści |
Kalibrowana stal klasy 5 po wyżarzaniu lub wysokim odpuszczaniu |
|
560 |
12 |
|
40 |
Arkusze wyżarzane lub silnie hartowane |
80 |
580 |
17 |
|
|
Blacha walcowana na gorąco |
<2 |
540−720 |
|
12 |
|
Blacha walcowana na gorąco |
2−3.9 |
540−720 |
|
trzynaście |
|
Blacha walcowana na zimno |
<2 |
540−720 |
|
trzynaście |
|
Blacha walcowana na zimno |
2−3.9 |
540−720 |
|
czternaście |
|
Właściwości mechaniczne odkuwek
Obróbka cieplna, stan dostawy |
Przekrój, mm |
σ 0,2, MPa |
σ B, MPa |
δ 5 ,% |
ψ,% |
KCU, J / m 2 |
HB |
Normalizacja |
KP 275 |
100−300 |
275 |
530 |
17 |
38 |
34 |
156−197 |
KP 315 |
<100 |
315 |
570 |
17 |
38 |
39 |
167−207 |
Własności mechaniczne w zależności od temperatury odpuszczania
wakacje t, ° С |
σ 0,2, MPa |
σ B, MPa |
δ 5 ,% |
ψ,% |
KCU, J / m 2 |
HB |
Średnica przedmiotu obrabianego 40 mm. Utwardzanie 840 ° C, woda |
400 |
600 |
830 |
czternaście |
50 |
64 |
240 |
500 |
530 |
760 |
piętnaście |
56 |
88 |
215 |
600 |
450 |
680 |
17 |
64 |
139 |
190 |
Średnica przedmiotu obrabianego 60 mm. Utwardzanie 840 ° C, woda |
400 |
550 |
770 |
czternaście |
48 |
56 |
217 |
500 |
490 |
710 |
piętnaście |
55 |
70 |
200 |
600 |
420 |
630 |
19 |
63 |
108 |
180 |
Właściwości mechaniczne w zależności od przekroju
Przekrój, mm |
σ 0,2, MPa |
σ B, MPa |
δ 5 ,% |
ψ,% |
KCU, J / m 2 |
Utwardzanie 850 ° C, woda. Wakacje 580−600 ° С, powietrze. |
50 |
530 |
760 |
piętnaście |
50 |
59 |
120 |
470 |
740 |
trzynaście |
40 |
39 |
160 |
450 |
740 |
trzynaście |
40 |
39 |
200 |
430 |
720 |
trzynaście |
35 |
20 |
Normalizacja 830−860 ° C, powietrze. Wakacje 580−650 ° C, powietrze lub piekarnik. |
101−200 |
305 |
610 |
szesnaście |
38 |
34 |
201−300 |
305 |
610 |
czternaście |
33 |
29 |
301−500 |
295 |
590 |
12 |
trzydzieści |
25 |
501−800 |
285 |
570 |
12 |
28 |
20 |
Właściwości technologiczne stali 50
Temperatura kucia |
Od 1250 do 800. Sekcje do 400 mm są chłodzone powietrzem. |
Spawalność |
Trudne do spawania. Metody spawania dla RDS i KTS. Zalecane jest ogrzewanie i późniejsza obróbka cieplna. |
Skrawalność przez cięcie |
W stanie gorącowalcowanym przy HB 196−202 i σ B = 640 MPa, K υ tv.spl. = 1,0 i K υ b.st. = 0,7. |
Tendencja do uwalniania zdolności |
Nie skłonny. |
Wrażliwość stada |
Niewrażliwy. |
Temperatura krytycznych punktów stali 50
Punkt krytyczny |
° C |
Ac1 |
725 |
Ac3 |
760 |
Ar3 |
750 |
Ar1 |
690 |
Mn |
300 |
Udarność stali 50
Udarność, KCU, J / cm 2
Stan dostawy, obróbka cieplna |
+20 |
-20 |
-50 |
-60 |
Hartowanie 850 С, woda. Wakacje 600 С |
78 |
66 |
51 |
|
Hartowanie 850 С, olej. Wakacje 450 С |
49 |
|
|
37 |
Stal graniczna wytrzymałości 50
σ -1, MPa |
τ -1, MPa |
n |
σ B, MPa |
σ 0,2, MPa |
Obróbka cieplna, stan stali |
421 |
|
1E + 6 |
840 |
|
Hartowanie 785 C, olej. Wakacje 425 S. |
279 |
167 |
|
|
|
Normalizacja 850 C. Urlop 630 C. |
468 |
|
|
870 |
560 |
Utwardzanie 785 C. Olej. Wakacje 315 C. |
Hartowność stali 50
Utwardzanie 840 C. Twardość dla pasków o hartowności HRCe.
Odległość od końca, mm / HRC e |
1.5 |
3 |
4.5 |
6 |
7.5 |
dziewięć |
piętnaście |
osiemnaście |
21 |
46,5−57 |
40,5−53,5 |
29,5−50,5 |
26−40,5 |
24−35 |
23−30.5 |
20−29 |
28.5 |
27 |
Obróbka cieplna |
Crit. Diam. w wodzie, mm |
Crit. Diam. w oleju, mm |
Kreta. twardość, HRCэ |
Hartowanie 850 C. |
|
dziesięć |
46−51 |
Odpuszczanie 840 C. |
20 |
|
38−58 |
Właściwości fizyczne stali 50
Temperatura badania, ° С |
20 |
100 |
200 |
300 |
400 |
500 |
600 |
700 |
800 |
900 |
Normalny moduł sprężystości, E, GPa |
216 |
213 |
207 |
200 |
180 |
171 |
154 |
136 |
123 |
|
Moduł sprężystości przy ścinaniu przy skręcaniu G, GPa |
88 |
87 |
84 |
81 |
71 |
67 |
61 |
54 |
49 |
|
Gęstość stali, pn, kg / m 3 |
7810 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Współczynnik przewodzenia ciepła W / (m ° С) |
48 |
48 |
47 |
44 |
41 |
38 |
35 |
31 |
27 |
|
Ud. opór elektryczny (p, Nom. m) |
272 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Temperatura badania, ° С |
20−100 |
20−200 |
20−300 |
20−400 |
20−500 |
20−600 |
20−700 |
20−800 |
20−900 |
20−1000 |
Współczynnik rozszerzalności liniowej (a, 10−6 1 / ° С) |
11.2 |
12,0 |
12.8 |
13.4 |
13.9 |
14.2 |
14.5 |
13.4 |
|
|
Ciepło właściwe (C, J / (kg ° C)) |
487 |
500 |
517 |
533 |
559 |
584 |
|
|
|
|