GOST 27637-88
GOST 27637−88 Półprodukty z aluminium kutego термоупрочняемых stopów. Kontrola mikrostruktury na пережог металлографическим metodą
GOST 27637−88
Grupa В59
PAŃSTWOWY STANDARD ZWIĄZKU SRR
PÓŁPRODUKTY Z ALUMINIUM KUTEGO
ТЕРМОУПРОЧНЯЕМЫХ STOPÓW
Kontrola mikrostruktury na пережог металлографическим metodą
Semi-finished products of wrought aluminium
thermo-hardened alloys. Control of microstructure for
presence of overburning by metallographic method
ОКСТУ 1809
Termin ważności z 01.07.89
do 01.07.99*
_______________________________
* Ograniczenia okresu ważności cięcie za pomocą protokołu N 7−95
Międzypaństwowej Rady normalizacyjnej,
metrologii i certyfikacji (ИУС N 11, 1995 rok). -
Uwaga producenta bazy danych.
DANE INFORMACYJNE
1. WYKONAWCY
R. S. Makarow, B. F. Kalisz, W. I. Елагин, M. W. Samaryn
2. ZATWIERDZONY I WPROWADZONY W życie Rozporządzeniem Państwowego komitetu ZSRR według standardów
3. WPROWADZONY PO RAZ PIERWSZY
4. ODNOŚNE REGULACJE-DOKUMENTY TECHNICZNE
Oznaczenie NTD, na który dana link |
Sekcja |
GOST 166−80 |
2 |
GOST 3118−77 |
2 |
GOST 3956−76 |
2 |
GOST 4461−77 |
2 |
GOST 5556−81 |
2 |
GOST 6709−72 |
2 |
GOST 10484−78 |
2 |
GOST 12026−76 |
2 |
GOST 25336−82 |
2 |
Niniejszy standard określa металлографический metoda kontroli mikrostruktury na пережог po hartowaniu półproduktów z aluminium kutego термоупрочняемых stopów.
Termin stosowany w standardzie, i jego definicję przedstawiono w załączniku 1.
1. METODA POBIERANIA PRÓBEK
1.1. Miejsce odbioru i ilość próbek dla kontroli mikrostruktury powinny spełniać wymogi normatywne dokumentacji technicznej na półprodukty.
W przypadku prawa różnicy temperatury utwardzania urządzeniach należy pobierać próbki od tych części, półproduktów, które podczas ogrzewania pod hartowanie znajdowały się w strefach grzejnych urządzeń z najbardziej wysokiej temperaturze, lub od części z małymi wartościami przewodności elektrycznej (po wcześniejszym kontroli вихретоковым metodą).
1.1.1. Do budowy szlifów, jest dozwolone użyć głowicy próbek poddanych testowi wytrzymałości na rozciąganie.
1.1.2. Przy wycinaniu z papieru prób przecinarek należy stosować obfite chłodzenie w procesie technologicznym trybu w celu wyłączenia podgrzewania próbek.
1.2. Podczas kontroli mikrostruktury arkuszy, taśm lub drutu grubość szlifu powinna odpowiadać grubości lub średnicy półproduktu. Podczas kontroli bardziej masywnych półproduktów długość szlifowania powinna być nie mniejsza niż 15 mm, szerokość — nie mniej niż 10 mm.
Z prasowanych półproduktów próbę należy wyciąć w taki sposób, aby na powierzchni badanego szlifowania wraz z rdzeniem znajdowała się strefa крупнокристаллического obręczy (jeśli jest dostępny).
1.3. Шлифы fabrykują i polerowane w procesie technologicznym trybu, zatwierdzonego w ustalonym porządku. Jest dozwolone электрополирование szlifów po mechanicznego polerowania.
1.4. Шлифы przechowywać w warunkach wykluczających utlenianie, rozwój korozji i uszkodzeń mechanicznych, na przykład, w эксикаторах z osuszaczem żelem krzemionkowym.
2. APARATURA, MATERIAŁY, ODCZYNNIKI
Mikroskopy металлографические różnych typów, zapewniające wzrost od 200 do 1000.
Kubki i termosy szklane, laboratoryjne.
Pojemniki o różnej pojemności, wykonane z obojętnych materiałów (np. szkło, винипласта).
Eksykatory według GOST 25336−82.
Suwmiarka według GOST 166−80*.
______________
* Działa GOST 166−89. — Uwaga producenta bazy danych.
Żel krzemionkowy techniczny zgodnie z GOST 3956−76.
Wata medyczna higroskopijny według GOST 5556−81.
Papier filtr według GOST 12026−76.
Kwas azotowy, zgodnie z GOST 4461−77.
Kwas solny według GOST 3118−77.
Kwas fluorowodorowy według GOST 10484−78.
Woda destylowana według GOST 6709−72.
3. PRZYGOTOWANIE DO KONTROLI
3.1. Шлифы polują w mieszaninie 5%-nych wodnych roztworów kwasu azotowego, kwasu solnego i фтористоводородной kwasów: 1,25 cmkwasem azotowym, 1,25 cmkwasu solnego, 2,5 cmфтористоводородной tłuszczowych, 95 cmwody (1:1:2) lub 2,5 cmkwasem azotowym, 1,5 cmkwasu solnego, 1,0 cmфтористоводородной tłuszczowych, 95 cmwody (2,5:1,5:1
).
3.2. Травящий nanoszony za pomocą wacika i delikatnie przetrzeć ostatnim powierzchnia szlifowania do bardziej równomiernego trawienia. Możliwość trawienia przez zanurzenie w roztworze.
Wolno narażać wyryte część szlifu dla możliwości porównania z jego нетравленой częścią, na której są pory i ciemne włączenia fazy силицида magnezu.
W przypadku edukacji na powierzchni szlifu po trawieniu ciemnego niejednorodnego nazębnej ostatni usuwają, lekko przecierając szlif wacikiem nasączonym w 20% roztworze kwasu azotowego.
3.3. Czas trawienia szlifów — od 5 do 30 s (w zależności od rodzaju stopu, warunków polerowania szlifów — mechanicznego, elektrolityczne) do wyraźnego określenia granic интерметаллидных faz. Granice ziaren normalnie hartowanego materiału nie będą wykrywane.
3.4. Po trawieniu шлифы umyć pod bieżącą wodą, suszy bibuły filtracyjnej.
4. PRZEPROWADZENIE KONTROLI
4.1. Kontrola półproduktów na пережог металлографическим metodą spędzają wykryciem strukturalnych oznak przepalenia w badanych шлифах.
4.2. Mikrostrukturę półproduktów kontrolują na podłużnym lub poprzecznym травленом шлифе po powiększeniu nie mniej niż 200. W przypadku przeprowadzenia dodatkowych badań mikrostrukturę kontrolują na podłużnych шлифах po powiększeniu nie może być mniejsza niż 500.
4.2.1. Mikrostrukturę półproduktów wykonanych z wysokimi stopniami odkształcenia (np. blach, cienkościennych profili, rur i drutu), należy kontrolować przy powiększeniu od 400do 500.
4.3. Kontrolują co najmniej pięciu pól szlifu w różnych obszarach jego powierzchni, przy czym należy skupić się na строчечным выделениям интерметаллидных faz.
5. OCENA WYNIKÓW
5.1. Strukturalne oznak przepalenia są wspólne dla wszystkich aluminiowych odkształcalnych stopów, dzielą się na podstawowe i pomocnicze.
Przykłady mikrostruktur z oznak przepalenia znajdują się w załączniku 2.
5.2. Podstawowe strukturalne oznak przepalenia:
эвтектические warstwy na granicach ziaren lub субзерен i w ich stykach (cholera.1−5), rosnące w grubości i długości w zależności od wielkości przekroczenia temperatury солидуса dla tego stopu podczas ogrzewania;
внутризеренные zaokrąglone edukacji (глобули) z дисперсным эвтектическим wewnętrznej struktury (cholera.1; 5) lub эвтектические krawędzi o różnej grubości (w zależności od temperatury) wokół nadmiar cząstek оплавленных упрочняющих faz, rozszerzające się wraz ze wzrostem temperatury na cały zakres tych cząstek (cholera.6).
5.3. Podobne пережогу objawy:
porowatość na granicach ziaren i w miejscach ich połączeń;
poszczególne рекристаллизованные ziarna lub grupy ziaren, jaśniejsze w porównaniu z matrycy stały roztwór;
do hartowania pęknięcia;
pęcherzyki na powierzchni półproduktów.
5.4. Wniosek o przypadku przepalenia wynoszą w przypadku wykrycia głównych strukturalnych oznak przepalenia.
Obecność towarzyszących objawów nie jest dowodem przepalenia.
5.5. Wyniki kontroli mikrostruktury na пережог sporządza protokół z podaniem:
marki stopu;
półwyrobu (typu, numeru partii, itp.);
wnioski o wynikach kontroli;
datę przeprowadzenia kontroli i nazwisk wykonawców;
oznaczenia niniejszego standardu.
ZAŁĄCZNIK 1 (odniesienia). TERMIN I DEFINICJA
ZAŁĄCZNIK 1
Pomocniczy
Пережог — niepożądane zmiany strukturalne, spowodowane przekroczeniem temperatury ogrzewania półproduktów pod hartowanie nad temperaturą солидуса stopu.
ZAŁĄCZNIK 2 (obowiązkowe)
ZAŁĄCZNIK 2
Obowiązkowe
Cholera.1. Stopienia wzdłuż granic ziaren i ich stykach, внутризеренный глобуль Х250
Stopienia wzdłuż granic ziaren i ich stykach, внутризеренный глобуль Х250
Cholera.1
Cholera.2. Stopienia wzdłuż granic ziaren i ich stykach Х500
Stopienia wzdłuż granic ziaren i ich stykach Х500
Cholera.2
Cholera.3. Stopienia wzdłuż granic ziaren i ich stykach Х250
Stopienia wzdłuż granic ziaren i ich stykach Х250
Cholera.3
Cholera.4. Topienie się do granic субзерен Х500
Topienie się do granic субзерен Х500
Cholera.4
Cholera.5. Внутризеренный глобуль, stopienia styków ziaren Х500
Внутризеренный глобуль, stopienia styków ziaren Х500
Cholera.5
Cholera.6. Х500
Х500
a |
b |
Cholera.6
Интерметаллидные fazy:
a — częściowo оплавленные, z obwódką; b — неоплавленные