GOST 29012-91
GOST 29012−91 (ISO 4492−85) metalurgia Proszkowa. Metoda określania zmiany wielkości прессовок po usunięciu ciśnienia tłoczenia i podczas spiekania
GOST 29012−91
(ISO 4492−85)
Grupa В59
MIĘDZYPAŃSTWOWY STANDARD
METALURGIA PROSZKOWA
Metoda określania zmiany wielkości прессовок po usunięciu ciśnienia tłoczenia i podczas spiekania
Powder metallurgy. Method for determination of compacts dimensional changes after compacting pressure relief and at the time of sintering
MKC 77.160
ОКСТУ 1790
Data wprowadzenia 1992−07−01
DANE INFORMACYJNE
1. OPRACOWANY I ZGŁOSZONY przez Akademię nauk ZSRR
2. ZATWIERDZONY I WPROWADZONY W życie Rozporządzeniem Państwowego komitetu ZSRR na temat jakości produktów i standardów
3. Standard jest w pełni zgodne z ST СЭВ 6745−89, oprócz aplikacji
4. Aplikacja przygotowana metodą bezpośredniego stosowania międzynarodowego standardu ISO 4492−85* «Proszki metaliczne z wyjątkiem węglików spiekanych). Wyznaczanie zmiany wymiarów przy zgniataniu i спекании"
_______________
* Dostęp do międzynarodowych i zagranicznych dokumentów, o których mowa tutaj, można uzyskać klikając na link na stronę shop.cntd.ru.- Uwaga producenta bazy danych.
5. WPROWADZONY PO RAZ PIERWSZY
6. ODNOŚNE REGULACJE-DOKUMENTY TECHNICZNE
Oznaczenie NTD, na który dana link |
Numer rozdziału, punktu |
GOST 9038−90 |
2 |
GOST 9696−82 |
2 |
GOST 10197−70 |
2 |
GOST 17359−82 |
Wprowadzenie |
GOST 23148−98 |
1.1 |
7. REEDYCJA. Wrzesień 2004 r.
Niniejszy standard określa sposób ustalania zmiany wielkości прессовок, wykonanych z proszków metalowych, proszkowych stopów i mieszanek proszkowych, w kierunku prostopadłym do stres prasowania, a w kierunku prasowania po usunięciu ciśnienia i podczas spiekania.
Metoda polega na określeniu wymiarów формующей jamy formy, неспеченных i spiekany прессовок, wykonanych w nią, i obliczaniu ich algebraiczne różnicy.
Niniejszy standard nie obejmuje proszki węglików spiekanych.
Terminy stosowane w standardzie, odpowiadają GOST 17359.
Jest dozwolone wykryć zmiany wielkości прессовок po usunięciu ciśnienia tłoczenia i podczas spiekania w MS ISO 4492−85 podany w aplikacji.
1. METODA POBIERANIA PRÓBEK
1.1. Pobieranie i przygotowanie próbek — według GOST 23148.
1.2. Gęstość прессовок powinna być ustawiona lub wybrana na podstawie gęstości прессуемых produktów.
1.3. Tłoczenia muszą być na wysokości od 5 do 20 mm, cylindryczny kształt o średnicy 25 mm lub prostokątnej o wymiarach 30х12 mm.
1.4. Masę zawieszenia () w gramach dla budowy tłoczenia obliczamy według wzoru
, (1)
gdzie — określona gęstość tłoczenia, g/cm
;
— objętość tłoczenia, cm
.
1.5. Masa próbki do badań nie powinna być mniejsza niż poczwórnej masy tłoczenia.
1.6. Fabrykują nie mniej niż trzy прессовок o jednakowej gęstości.
2. APARATURA I MATERIAŁY
Prasa, zapewniający siłę do 500 kn i błąd pomiaru nie więcej niż 2%.
Formy podanych na cholera.1, 2, do produkcji прессовок cylindrycznym kształcie prostokąta. Matryca i stemple do formy, powinny być wykonane z węglików spiekanych lub stali narzędziowej o twardości co najmniej 55 HRC.
Cholera.1. Schemat formy do budowy прессовок cylindryczny kształt
Schemat formy do budowy прессовок cylindryczny kształt
1 — magazynek; 2 — matryca; 3 — stemple górny (110 mm) i dolny (
65 mm)
Cholera.1
Cholera.2. Schemat formy do budowy прессовок w kształcie prostokąta
Schemat formy do budowy прессовок w kształcie prostokąta
1 — magazynek; 2 — matryca; 3 — stempel górny (25 mm) i dolny (
70 mm)
Cholera.2
Waga, zapewniające ważenia do 100 g, z dokładnością nie więcej niż 0,01 g.
Mikrofalowa, zapewniająca warunki spiekania (temperatura, czas i gazowa środa) wyrobów (прессовок) z różnych rodzajów proszków metalowych i ich mieszanin.
Wskaźniki napędy 1 MIG lub 1 МИГП według GOST 9696.
Statyw SZER.-1H-8 według GOST 10197.
Jest dozwolone stosować inne narzędzia pomiarowe z błędem pomiaru wielkości прессовок nie więcej niż 0,005 mm.
Środki ograniczniki długości od 2,5 do 25 mm, klasa dokładności 2, zgodnie z GOST 9038.
System pomiaru deformacji, która zapewnia pomiar ściśliwości stempli formy i siły zgniotu z dokładnością do nie więcej niż 2%, typu LED-1 lub SID-2 w zgodności dokumentacji technicznej.
3. PRZYGOTOWANIE DO BADANIA
Otrzymują tłoczenia zgodnie z wymaganiami pkt 1.2.
3.1. Sposób zasypywania proszku do jamy macierzy formy, ciśnienie, prędkość prasowania i zastosowanie smarów przy zgniataniu powinny być omówione specjalnie. Przy każdym trybie tłoczenia otrzymują nie mniej niż trzy прессовок. Sekwencja operacji tłoczenia znajduje się na cholera.3.
Cholera.3. Sekwencja operacji tłoczenia
Sekwencja operacji tłoczenia
Cholera.3
Nacisk na podpory 2 (cholera.4) powinno być mniejsze niż ciśnienie prasowania nie mniej niż 100 razy.
3.2. Siła ciśnienia tłoczenia określają za pomocą тензорезисторов, przyklejane na elastyczną podstawę i podłączonych do systemu pomiaru odkształcenia z przyrządem rejestrującym, którego skala powinna być калибрована w jednostkach mierzonej wielkości.
Cholera. 4. Schemat formy
Schemat formy
1 — ciśnieniowa elektryczna prasa; 2 — podpory; 3 — płyta nośna odporna; 4 — тензорезисторы
Cholera. 4
Zacisk spiekanych o określonym profilu lub w warunkach procesu technologicznego otrzymywania poszczególnych produktów. Tłoczenia przy спекании muszą być umieszczone w bezpośredniej bliskości celu zapewnienia takich samych warunków temperatury, czasu spiekania i gazowej środowisku.
Jest dozwolone otrzymywać tłoczenia, odpowiednie do kształtu i rozmiaru konkretnym produktom.
4. PRZEPROWADZENIE BADAŃ
4.1. Określają wymiary wnęki formy w kierunku prostopadłym do stres prasowania.
4.2. Wysokość matrycy formy () w milimetrach, ograniczoną podporami 2 (patrz cholera.4) w kierunku tłoczenia przy braku ciśnienia na stemple, obliczamy według wzoru
, (2)
gdzie — wysokość słupów zapewniających określonej wysokości tłoczenia, mm;
— długość górnego stempla, mm;
— długość dolnego stempla, mm;
— wysokość elastyczne płyty montażowej mm.
Dopuszcza się bardziej precyzyjnie określić wysokość matrycy formy () poprzez opady deszczu w formie (patrz cholera.4) próbki z proszku ołowiu, wstępnie wykonanego przez prasowanie w cylindrycznej formy o średnicy (15±5) mm, przy wysiłku na podpory nie więcej niż 5 kn i ponownym pomiarze jego wysokości. Gęstość próbki z proszku ołowiu musi być nie mniej niż 9,5 g/cm
. Wysokość do opady powinna być większa od przewidywanej wysokości prasowaniu
nie więcej niż 1 mm.
4.3. Wysokość прессовок, znajdujących się w formy, w momencie osiągnięcia maksymalnej siły prasowania, określa się z uwzględnieniem deformacji (ściśliwości) stempli i ugięcia sprężyste płyty nośnej. Te dane są w postaci wykresów z osiami: siła nacisku — odkształcenie (stempli lub płyty).
Wysokość tłoczenia () (w milimetrach) obliczamy według wzoru
, (3)
gdzie — wysokość matrycy formy, obliczone według wzoru (2), mm;
— ściśliwość górnego stempla, mm;
— ściśliwość dolnego stempla, mm;
— ugięcie sprężyste płyty montażowej mm.
4.4. Określają wymiary wykonanych прессовок przed i po spiekania. Przy tym miejsca, techniki i środki techniczne pomiary muszą być takie same.
4.5. Wymiary formy i прессовок przed i po spiekania określa się z dokładnością nie więcej niż 0,005 mm.
5. PRZETWARZANIE WYNIKÓW
5.1. Zmiana rozmiaru tłoczenia (sprężystego następstwa) w procentach, określoną w kierunku prostopadłym do stres prasowania lub w kierunku wysiłki prasowania
po usunięciu ciśnienia, obliczamy według wzoru:
, (4)
, (5)
gdzie — średnica tłoczenia do spiekania w kierunku prostopadłym do stres prasowania, mm;
— średnica jamy macierzy formy w kierunku prostopadłym do stres prasowania, mm;
— średnica tłoczenia do spiekania w kierunku wysiłki prasowania, mm;
— wysokość tłoczenia, znajdującej się w formie w momencie osiągnięcia maksymalnej siły prasowania, mm.
5.2. Zmiana wymiarów (wzrost liniowy lub liniowy skurcz) zacisk w procentach, określoną w kierunku prostopadłym do stres tłoczenia () lub w kierunku siły tłoczenia (
) podczas spiekania, obliczamy według wzoru:
, (6)
, (7)
gdzie — średnica tłoczenia po spiekania w kierunku prostopadłym do stres prasowania, mm;
— średnica tłoczenia do spiekania w kierunku prostopadłym do stres prasowania, mm;
— średnica tłoczenia po spiekania w kierunku wysiłki prasowania, mm;
— średnica tłoczenia do spiekania w kierunku wysiłki prasowania, mm.
5.3. Całkowita zmiana rozmiaru tłoczenia w procentach, określoną w kierunku prostopadłym do stres tłoczenia () lub w kierunku siły tłoczenia (
), po usunięciu ciśnienia tłoczenia i podczas spiekania, obliczamy według wzoru:
, (8)
, (9)
gdzie — średnica tłoczenia po spiekania w kierunku prostopadłym do stres prasowania, mm;
— średnica jamy macierzy formy w kierunku prostopadłym do stres prasowania, mm;
— średnica tłoczenia po spiekania w kierunku wysiłki prasowania, mm;
— wysokość tłoczenia, znajdującej się w formie w momencie osiągnięcia maksymalnej siły prasowania, mm.
5.4. Za zmianę rozmiarów прессовок biorą среднеарифметическое wartość co najmniej trzech wyników badań, zaokrągloną do drugiego miejsca dziesiętnego.
5.5. Wyniki badań wpisują się w protokół, który zawiera:
nazwa (znaczek) proszku lub skład mieszanki;
informacje o kształcie, wymiarach, warunkach prasowania i gęstości прессовок do spiekania;
warunki spiekania i wymiary прессовок po spiekania;
среднеарифметическое wartość wyników badań;
oznaczenie niniejszego standardu;
datę badania.
APLIKACJA (jest to zalecane). PROSZKI METALICZNE Z WYJĄTKIEM WĘGLIKÓW SPIEKANYCH). WYZNACZANIE ZMIANY WYMIARÓW PRZY ZGNIATANIU I СПЕКАНИИ. ISO 4492−85
APLIKACJA
Zalecana
MIĘDZYNARODOWY STANDARD
PROSZKI METALOWE (ZA WYJĄTKIEM WĘGLIKÓW SPIEKANYCH). WYZNACZANIE ZMIANY WYMIARÓW PRZY ZGNIATANIU I СПЕКАНИИ |
ISO 4492−85 |
1. Przeznaczenie i zakres zastosowania
Prawdziwy międzynarodowy standard określa sposób porównania zmian wymiarów przy zgniataniu i спекании proszków metalowych ze zmianami rozmiarów kontrolnej proszku podczas przetwarzania w takich samych warunkach (patrz rozdz.4).
Metoda jest stosowana dla określenia trzech typów pomiarów wielkości związanych z przetwarzaniem proszków metalowych, z wyjątkiem proszków węglików spiekanych.
2. Linki
ISO 2740 Materiały spiekane metalowe, z wyjątkiem węglików spiekanych. Próbki do badań wytrzymałości na rozciąganie.
ISO 3927 Proszki metalowe, z wyjątkiem proszków węglików spiekanych. Definicja прессуемости (уплотняемости) przy jednoosiowym zestawie kompresji.
3. Istota metody
Prasowanie proszków metali lub proszkowej mieszanki z dodatkiem smaru w celu uzyskania próbki do badań, a następnie jego спеканием w kontrolowanych warunkach. W zależności od wymaganego określonej zmiany rozmiaru pomiar wymiarów ненаполненной jamy matrycy, неспеченной tłoczenia i (lub) bloczki próbki do badania. Obliczenia algebraiczne różnicy między tymi różnymi miarami w postaci wartości procentowej wielkości jamy matrycy lub неспеченной tłoczenia (patrz rozdz.9).
Standardowe próbki do badań są wykonane z kontroli partii proszku i przetwarzają w połączeniu z próbą podczas badania, w tym odpisać pomiaru wielkości dwóch proszków.
4. Parametry testów
Kontrolny proszek powinien być wybrany w drodze porozumienia pomiędzy dostawcą i odbiorcą. Skład i właściwości powinny być bliżej do badanego proszku.
W niniejszej normie rozważają trzy rodzaje zmian wymiarów, o których mowa w pp.4.1−4.3.
4.1. Od wielkości matrycy do wielkości неспеченной tłoczenia (sprężystego następstwa) — wzrost wielkości tłoczenia, zmierzona pod odpowiednim kątem do kierunku kompresji po выпрессовывания z matrycy.
4.2. Od wielkości неиспеченной tłoczenia do wielkości bloczki próbki (zmiany wymiarów po спекании) — zmiana produktu w rozmiarze, który występuje w wyniku spiekania.
4.3. Od wielkości matrycy do wielkości bloczki próbki — całkowita zmiana rozmiaru.
5. Symbole i oznaczenia
Symbol, jednostka miary |
Oznaczenie |
|
Badany rozmiar ненаполненной matrycy |
|
Badany rozmiar неспеченной tłoczenia |
|
Badany rozmiar спеченной tłoczenia |
|
Elastyczne konsekwencja |
|
Zmiana rozmiaru podczas спекании |
|
Całkowita zmiana rozmiaru |
6. Aparatura
6.1. Zestaw stempli, które stosuje się do produkcji cylindrycznych próbek przedstawiono na cholera.1, prostokątnych próbek przedstawiono na cholera.2 lub próbek do badań, podobne w formie konkretnych danych, do wykonywania których wymagane jest ten proszek.
Cholera.1. Schemat formy do budowy прессовок cylindryczny kształt
Schemat formy do budowy прессовок cylindryczny kształt
1 — magazynek; 2 — ceramiczne węglik; 3 — stemple górny () i dolny (
)
Uwaga. Powiązane części muszą być zintegrowane i притерты.
Cholera.1
Cholera.2. Schemat formy do budowy прессовок w kształcie prostokąta
Schemat formy do budowy прессовок w kształcie prostokąta
1 — magazynek; 2 — ceramiczne węglik; 3 — stemple (stal HRC 60−62) górny (25) i dolny (
70)
Cholera.2
6.2. Press, który umożliwia uzyskanie ciśnienia, niezbędne do osiągnięcia założonej gęstości.
6.3. Wagi z limitem ważenia 100 g i dokładnością ±0,01 g.
6.4. Mikrometr lub inne odpowiednie urządzenie pomiarowe do pomiaru wielkości tłoczenia i matrycy z dokładnością ±0,005 mm.
6.5. Piec do spiekania, która pozwala stworzyć warunki spiekania (krzywa zależności czas — temperatura i gazowa środa) jak najbardziej zbliżone do przemysłowych warunków dla badanego rodzaju materiału.
7. Pobieranie próbek
Do badania powinny być podjęte odpowiednie ilości badanego i kontrolnego proszków, jest wystarczające, aby uzyskać nie mniej niż trzy прессовок.
8. Kolejność badań
8.1. Badany i kontrolne proszki powinny być zmieszane w takich samych warunkach i z tą samą masą dodatków, w tym smarowanie, z których każda pochodzi z jednej partii, aby uzyskać składu spiekany części, dla których wymagane jest ten proszek.
Badany proszek jest dostarczany gotowy do prasowania, musi być przetestowany w stanie dostawy.
Aby uniknąć przypadków deformacji podczas спекании, zaleca się, aby pobierać próbki do badania grubości co najmniej 5 mm.
8.2. Mierzą z dokładnością do 0,005 mm badany rozmiar (średnica lub długość) macierzy w ненаполненном stanie i zapisują wartoœć .
8.3. Fabrykują kompresją przy ustalonej gęstości co najmniej trzy прессовок jak z badanego i kontrolnego proszków, przygotowanych, jak opisano w punkcie 8.1.
8.4. Mierzą z dokładnością do 0,005 mm badany rozmiar неспеченной tłoczenia i zapisują otrzymaną wartość .
8.5. Spędzają spiekania badanej i kontrolnej прессовок, umieszczając je blisko siebie w warunkach temperatury, czasu i gazowej środowiska, które odtwarzają warunki przemysłowe, stosowane do спекаемых części, do produkcji których wymagane jest badany w proszku.
Uwaga. Podstawka służąca do badanych próbek, aby zapobiec deformacji (tj. ceramiczne płyty lub taśmy pieca), szybkość ogrzewania, gazowa środa i szybkość chłodzenia mogą wpływać na mierzalne zmiany wielkości i powinny być trwałe.
8.6. Po ochłodzeniu do temperatury pokojowej mierzą z dokładnością do nie więcej niż 0,005 mm badany rozmiar spiekany badanej i kontrolnej прессовок i zapisują wartoœć , upewniając się w tym, że wymiary, mierzone przed i po spiekania, pochodzą z tego samego położenia na прессовках.
9. Przetwarzanie wyników
9.1. Określenie wielkości wyrażonych w procentach
9.1.1. Zmiana rozmiaru неспеченной tłoczenia (elastyczna konsekwencja)
.
9.1.2. Zmiana rozmiaru спеченной tłoczenia (pozytywny lub negatywny)
.
9.1.3. Całkowita zmiana rozmiaru (pozytywny lub negatywny)
.
9.2. Zapisują zmiana rozmiaru jak dla badanego i kontrolnego proszków, jak średnia wartość co najmniej trzech definicji, zaokrągloną do najbliższej 0,01%.
10. Raport z badań
Protokół badania powinien zawierać następujące informacje:
a) link na prawdziwy międzynarodowy standard;
b) wszystkie elementy niezbędne do identyfikacji испытуемой próby;
c) wszystkie elementy niezbędne do identyfikacji kontrolnej w proszku;
g) rodzaj próbki do badania i jego wymiary przed спеканием;
d) gęstość неспеченной tłoczenia;
f) szczegóły trybu spiekania;
g) otrzymany wynik;
h) wszystkie operacje, nie określonych niniejszą normą międzynarodową lub transakcje określone jako opcjonalne;
i) szczegóły każdego zjawiska, które mogłyby mieć wpływ na wynik.