GOST 5657-69
GOST 5657−69 (ST СЭВ 475−88) Stal. Metoda badania na hartowność (ze Zmianami N 1, 2)
GOST 5657−69
(CT СЭВ 475−88)
Grupa В09
PAŃSTWOWY STANDARD ZWIĄZKU SRR
STAL
Metoda badania na hartowność
Steel. Methods for the determination of hardenability
Termin ważności z 01.07.70
do 01.01.95*
______________________________
* Ograniczenia okresu ważności cięcie
za pomocą protokołu N 4−93 Międzypaństwowej Rady
normalizacji, metrologii i certyfikacji
(ИУС N 4, 1994 rok). — Uwaga «KODEKS».
DANE INFORMACYJNE
1. ZAPROJEKTOWANY I WPROWADZONY ЦНИИЧЕРМЕТ МЧМ ZSRR
DEWELOPERZY
R. I. Колясникова, E. W. Кручинина, S. N. Мищеринова, K. Popowa R., Vn. Зикеев
2. ZATWIERDZONY I WPROWADZONY W życie Uchwałą Komitetu standardów, środków i przyrządów pomiarowych przy Radzie Ministrów ZSRR N 750 od 27.06.69
3. Standard jest w pełni zgodne z ST СЭВ 475−88, ISO 642−79 w części metody badań, sprzęt, pobierania próbek
4. WPROWADZONY PO RAZ PIERWSZY
5. ODNOŚNE REGULACJE-DOKUMENTY TECHNICZNE
Oznaczenie NTD, na który dana link |
Pokój pkt |
GOST 2789−73 |
5.2 |
GOST 3118−77 |
Aplikacja |
GOST 4461−77 |
Aplikacja |
GOST 7564−73 |
2.2 |
GOST 9013−59 |
5.6 |
GOST 25172−82 |
5.6 |
6. REEDYCJA (styczeń 1993 r.) z późniejszymi Zmianami N 1, 2, zatwierdzone w styczniu 1980 r., w październiku 1989 r. (ИУС 3−80, 2−90)
Niniejszy standard określa definicja hartowności stali węglowych i stopowych konstrukcyjnych, narzędziowych i stali łożyskowych (za wyjątkiem stali, закаливающихся na powietrzu, stali o bardzo niskiej прокаливаемостью) metodą «szczytową hartowania (w Джомини).
Badanie hartowności stali metodą «szczytową hartowania polega na tym, że jeden koniec cylindrycznej próbki, ogrzanego do temperatury hartowania, chłodzi się wodą w specjalnej instalacji na warunkach opisanych w pp.4.1−4.5.
Po hartowaniu mierzą twardość na całej długości próbki od chłodzonego wodą czoła do незакаленной głowicy i na podstawie otrzymanych danych budują wykres twardości (pp.5.1−5.6; 6.1−6.3).
Zastosowanie metody hartowności przewiduje się w normach i warunkach technicznych, określających wymagania techniczne na wyroby metalowe.
1. PODSTAWOWE DEFINICJE I OZNACZENIA
1.1. Pod прокаливаемостью rozumieją głębokość penetracji hartowanej strefy. Podczas określania hartowności metodą «szczytową hartowania hartowność stali jednej kąpielówki charakteryzuje się krzywej, zbudowany w układzie współrzędnych: twardość (na osi y) — odległość od chłodzonej czoła (na osi x).
Hartowność stali charakteryzuje się марочной pasma hartowności, czyli jednostki krzywych określonymi dla wielu strojów kąpielowych marki nierdzewnej (cholera.1).
Cholera.1
Cholera.1
1.2. Hartowność stali może być wyrażona wskaźnikami (cyfrowymi wskaźnikami) hartowności (zamiast krzywej lub pasma hartowności).
Indeks hartowności wyraża twardość (HRC) w tej odległości od schłodzonego czoła (
w mm) dla jednego z następujących opcji (patrz cholera.1):
a) twardość maksymalna lub minimalna na określoną odległość ;
b) minimalna i maksymalna wartość twardości w zadanej odległości od schłodzonego czoła (punkt i
) —
;
c) minimalna i maksymalna odległość od chłodzonej czoła z określonej twardości (punkt i
) —
;
g) maksymalna wartość twardości w różnych odległościach od chłodzonej czoła (punkt i
) —
;
;
d) maksymalne wartości twardości w różnych odległościach od chłodzonej czoła (punkty i
) —
;
.
1.3. Oznaczenia parametrów i ich wartości znajdują się w pomocy online aplikacji 1a.
(Wprowadzony dodatkowo, Zm. N 2).
2. POBIERANIE PRÓBEK DO OKREŚLANIA HARTOWNOŚCI
2.1. Próbki do badania stali na hartowność musi być w kształcie walca o średnicy (25±0,25) mm i długości (100±0,5) mm.
Koniec próbki, która nie poddaje się hartowaniu, musi być wyposażony w odsadzeniem lub kołnierzem (cholera.2).
Cholera.2
Próbki z kołnierzem |
Próbki z odsadzeniem |
Cholera.2
(Zmodyfikowana wersja, Zm. N 2).
2.2. Z prętów o przekroju od 28 do 50 mm próbka вытачивают z centrum, zgodnie z wymaganiami GOST 7564−73, a z prętów o średnicy 50 mm i powyżej — z перекованной i перекатанной próby na koło-kwadrat o wymiarach 30mm. Na powierzchni próbki nie są dozwolone ślady обезуглероживания.
2.2.1. Przy średnicy lub grubości pręta ponad 150 mm próbka jest dozwolone wybrać wycinkami w taki sposób, aby jego oś była ustawiona w odległości 20 mm od powierzchni pręta.
2.2.2. Dopuszcza się stosowanie próbek, wykonanych z odlewu próbki.
2.2.3. W przypadku, gdy rozmiar wyroby metalowe nie pozwala przygotować standardowe próbki do badania, to powinien on być wykonany z półproduktu, który w przyszłości przeznaczony do produkcji wyrobów.
2.2.1−2.2.3. (Wprowadzone dodatkowo, Zm. N 2).
2.3. Przed wykonaniem próbki zbioru powinna być poddana obróbce cieplnej:
normalizacji — wałek ze stali konstrukcyjnej;
wyżarzaniu — wałek ze stali narzędziowej i stali łożyskowej (w przypadku budowy próbek z неотожженной nierdzewnej).
Struktura stali po wyżarzaniu powinna spełniać wymagania odpowiedniej normy stali w stanie wyżarzonym.
Czas ekspozycji stały się po normalizacji musi być od 30 do 60 min.
(Zmodyfikowana wersja, Zm. N 2).
2.4. Na końcu próbki (ze strony odsadzenia) musi być wydrukowany znak pokoju, kąpielówki i numeru próbki.
2.5. Liczba próbek do badania na hartowność jest instalowany normami lub warunkami technicznymi produktów. Jeśli takie wskazówki brakuje, to testy odbywają się na jednej próbce od topienia.
2.6. Powierzchnia próbki i czoła powinna być przeszlifowana.
(Wprowadzony dodatkowo, Zm. N 2).
3. URZĄDZENIE DO HARTOWANIA
3.1. Hartowanie próbki powinny być wykonywane strumieniem wody w specjalnej instalacji, składającej się z uchwytu próbki i dysze do podawania wody (cholera.3).
Cholera.3
1 — uchwyt; 2 — wzór; 3 — dysza
Cholera.3
3.2. Instalacja musi spełniać następujące podstawowe wymagania:
a) próbka powinna być montowana pionowo: szczytową powierzchnią nad dyszą. Osi próbki i czoła muszą być zgodne;
b) średnica dyszy, wysokość wolnego strumienia wody nad dyszą i odległość od dyszy do czoła próbki muszą być zgodne z normami podanymi w tabeli.1.
Tabela 1
mm | ||
Średnica dyszy |
Wysokość wolnej strumienia wody |
Odległość od dyszy do czoła próbki |
12,5±0,5 |
65+5 |
12,5±0,5 |
c) wysokość strumienia w procesie chłodzenia próbki powinna być stała;
d) woda powinna dotyczyć tylko czoła próbki, nie ogrzewa jego powierzchni cylindrycznej.
3.3. Instalacja do badań powinna być chroniona od strumieni powietrza (przeciągi) podczas procesu hartowania.
(Wprowadzony dodatkowo, Zm. N 2).
4. HARTOWANIE PRÓBKI
4.1. Po podgrzaniu czołowej próbki do chłodzenia wodą, musi być zabezpieczona przed utlenianiem i обезуглероживания. Jeśli grzanie produkują w piecu bez kontrolowanej atmosfery, próbkę umieszcza się w cylindryczny stalowy kubek z pokrywką. Tyłek, przeznaczonym do chłodzenia, wzór stawiają na графитовую płytę lub na warstwę zużyty grafit (cholera.4).
Cholera.4
1 — szuflada;
2 — pokrywa; 3 — wzór; 4 — grafitowa płyta
Cholera.4
4.2. Próbki ogrzewano do temperatury hartowania stali tej marki, przyjętej w standardach technicznych wymagania. Jeśli hartowanie jest określona w przedziale temperatur dla grzania próbki pod hartowanie wybierają maksymalną temperaturę.
4.3. Czas nagrzewania próbki do temperatury hartowania wynosi 30−50 min. Odchylenie od zadanej temperatury hartowania nie powinno przekraczać ±5 °C. czas otwarcia Migawki próbki w temperaturze hartowania po nagrzewania — 30 min.
Uwaga. Za porozumieniem stron podczas nagrzewania i czas otwarcia migawki mogą być rafinowane.
4.4. Czas od momentu wyjęcia próbki z pieca przed rozpoczęciem chłodzenia nie powinna przekraczać 5 s.
4.5. Próbka powinna znajdować się pod bieżącą wodą, aż do całkowitego chłodzenia (nie mniej niż 10 min). Temperatura wody powinna być w granicach od 5 do 25 °C.
Uwaga. Zawór zasilania musi otwierać się szybciej.
(Zmodyfikowana wersja, Zm. N 2).
5. POMIAR TWARDOŚCI
5.1. Do pomiaru twardości na całej długości hartowanego próbki сошлифовывают dwa diametralnie przeciwstawne zabaw na głębokość (0,5±0,10) mm.
5.2. Place zabaw powinny сошлифовываться z obfitego chłodzenia wodą lub specjalną emulsją. Chropowatość powierzchni boisk na podstawowej długości 0,8 mm powinna być większa niż 1,25 µm według GOST 2789−73. Niedozwolone прижоги, które powodują zmiany strukturalne metalu.
Zalecana metoda identyfikacji прижогов metalu znajduje się w załączniku.
Uwagi:
1. Прижоги, uzyskane przy szlifowaniu, przed замером twardości powinny być usunięte ponownego szlifowaniem na głębokość 0,1 mm. Jeśli po ponownym szlifowania прижоги pozostają, to płaszczyzny do pomiaru twardości wykonane ponownie.
2. Ślady od pomiarów twardości powinny być usunięte przed замером ją na przeciwległej powierzchni.
(Zmodyfikowana wersja, Zm. N 1).
5.3. Do budowania krzywej hartowności stali pomiar twardości zaczynają się w odległości 1,5 mm od hartowanego czoła w kierunku osiowym. Pierwsze 16 pomiarów od czoła próbki produkują w odstępach 1,5 mm, a następnie — po 3 mm. Jeśli w pewnej odległości od czoła twardość nie zmienia, to pomiar można przeprowadzić przez jeden przedział lub zakończyć test. Miejsca pomiaru twardości powinny być starannie naniesione na boisku do pomiaru twardości specjalnym przyrządem lub linijką.
5.4. Dla wyrażenia hartowności za pomocą indeksów (bez budowania krzywej) twardość mierzy się w odległości od hartowanego końca zgodnie z wymaganiami norm lub warunków technicznych.
Przy tym można obejmować pierwszy punkt, określony w pkt 5.3 (1,5 mm z hartowanego czoła).
(Zmodyfikowana wersja, Zm. N 2).
5.5. W przypadku konieczności ponownego pomiaru twardości na placu zabaw, na którym zostały wykonane pomiary, należy zabaw перешлифовать. Głębokość skrawania przy ponownym szlifowaniu powinna wynosić 0,1−0,2 mm.
5.6. Twardość jest określana przez Роквеллу (HRC), zgodnie z wymaganiami GOST 9013−59.
Pomiar twardości w Роквеллу «Z» można zastąpić pomiarem twardości Vickersa. Przy pomiarze twardości należy zapewnić zamocowanie próbki.
(Zmodyfikowana wersja, Zm. N 2).
5.7. Jeśli masz na próbkach pęknięć lub innych wad powodujących zniekształcenia wyników pomiaru twardości próbki do badania nie są dozwolone.
6. OCENA WYNIKÓW BADAŃ
6.1. Dla każdej pary punktów, znajdujących się w tej samej odległości od czoła próbki na dwóch przeciwległych miejscach, liczy się średnią arytmetyczną wartość twardości, która nakłada na wykres lub wyrażają w formie indeksu.
6.2. W graficznym obrazie hartowności dodatkowo na wykres wpisuje się następujące dane:
a) numer wytopu;
b) skład chemiczny;
w) tryb wstępnej obróbki cieplnej stali lub elementów do budowy uszczelnienia próbki;
g) wartość austenitycznej ziarna, jeśli jest ona przewidziana normą lub warunkami technicznymi;
d) temperaturę hartowania uszczelnienia próbki.
6.3. Po wyrażeniu hartowności stali indeksem konieczność podania dodatkowych informacji, z wyjątkiem określonych w pkt 6.2, jest określony w warunkach technicznych lub normach na metal.
ZAŁĄCZNIK 1. ZALECANA METODA IDENTYFIKACJI ПРИЖОГОВ NA PLACACH PRÓBEK PO SZLIFOWANIU
ZAŁĄCZNIK 1
Model płaszczyznę umyć ciepłą wodą i polują w 5% roztworze wodnym kwasu azotowego (według GOST 4461−77) do momentu, aż powierzchnia stanie się czarny, (30−60).
Po trawieniu powierzchni przemyto ciepłą wodą, a następnie próbki zanurzone na 3 z 50% r-r wodny roztwór kwasu solnego (według GOST 3118−77) i przemyto ciepłą wodą.
Zmiany twardości i struktury, występujące przy szlifowaniu po takim zabiegu, są wykrywane w postaci jasnych i ciemnych plam.
ZAŁĄCZNIK 1a (odniesienia). Oznaczenie parametrów i ich wartości
ZAŁĄCZNIK 1a
Pomocniczy
Oznaczenie |
Nazwa |
Wartość |
Pełna długość próbki |
(100±0,5) mm | |
Średnica próbki |
(25±0,25) mm | |
Czas, w ciągu którego odbywa się podgrzewanie próbki |
||
a) do zadanej temperatury |
30−50 °C (±5 °C) | |
b) czas otwarcia migawki w przypadku zadanej |
(30±5) °C | |
Maksymalny czas między zakończeniem ogrzewania i przystąpieniem do hartowania próbek |
5 z | |
Temperatura wody chłodzącej |
Od 5 do 25 °c | |
Średnica wewnętrzna komina (dysze) do doprowadzenia wody |
(12,5±0,5) mm | |
Wysokość strumienia wody nad dyszą bez wzoru |
65 | |
Odległość od końca rury dopływu wody (dysze) do dolnego końca закаляемого próbki |
(12,5±0,5) mm | |
Głębokość szlifowania płaszczyzn do pomiaru twardości |
(0,5±0,1) mm | |
Odległość od hartowanego czoła próbki do punktów (miejsc), w którym mierzy się twardość |
||
Wskaźnik hartowności dla Джомини na odległość |
||
Wskaźnik hartowności dla Джомини w odległości |
(Wprowadzono dodatkowo, Zm. N 2).